KDNP: történelmi elégtétel az SZDSZ megszűnése

Történelmi elégtételként értékelte a Kereszténydemokrata Néppárt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, hogy húszévnyi parlamenti jelenlét és „hároméves kínos agonizálás után” megszűnik a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ).

Semjén Zsolt, a párt elnöke és Rétvári Bence alelnök állásfoglalásában azt írta: „üröm az örömben azonban, hogy a vadkapitalizmust és a devianciákat egykoron zászlajára tűző szervezet nem tud elszámolni a tartozásaival, így 500 millió forintos adóssága az államra és ezzel az adófizető magyar állampolgárokra száll át”.
Kifejtették, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) számára hosszas összegzést kívánt „a szabad demokraták bűneinek számbavétele”, azok felsorolása ezért csak „példálódzó jellegű” lehet.
A kereszténydemokraták összegzése szerint az SZDSZ a rendszerváltó értelmiség nagy ígéretéből hamar keserű csalódássá vált. Azt írták, a retorikájában harcosan antikommunista párt 1994-ben „hatalomvágytól és pénzéhességtől vezérelve” koalícióra lépett a posztkommunista MSZP–vel, pedig nélkülük is meglett volna Horn Gyula pártjának az abszolút többsége.
„A liberalizmus eszméjét elárulták, elég csak a 2006-os rendőri jogsértések kapcsán Kuncze Gábor +Révész Mártíriuszozására+, vagy a véres tömegoszlatásokat irányító Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester általi kitüntetésére gondolni” – fogalmaztak.
Kitértek arra is, hogy az SZDSZ állítása ellenére rendkívül távol állt a magyar szabadelvűség valóban nemes hagyományától, társadalompolitikában „az 1968-as nihilista-anarchista diáklázadók méltó örökösei voltak”, azt gazdaságpolitikában a vadkapitalizmussal vegyítették.
Hozzátették, a Kóka János által felügyelt és az SZDSZ-es káderek által félrevitt állami cégek esete valóban csak azt bizonyította számukra, hogy az „állam rossz gazda”. Az SZDSZ-es Molnár Lajos és Horváth Ágnes törekvéseiből csak a nép által eltörölt vizitdíj és kórházi napidíj, és a használhatatlan kórtermi széfek valósultak meg – közölték, és megemlítették azt is, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásával még sokszor veszélyes pszichiátriai betegek tömegét „eresztették az utcára”.
Értékelésük szerint azzal, hogy „az SZDSZ a rasszista-antiszemita vádat kifordítva politikai fegyverként használva olyanokat is megbélyegzett, akik arra nem szolgáltak rá, megágyazott a valódi szélsőség előretörésének. A szabad demokraták országlása következtében a liberalizmus szitokszóvá degradálódott, az esélyegyenlőség fogalma pedig kiüresedett a magyar köznyelvben” – tették hozzá.
A KDNP úgy látja, „megélhetési jogvédőként az anyagi és politikai haszonszerzés jegyében” gyakran használtak ki nehéz helyzetű kisebbségeket, például romákat vagy pedig beteg embereket, kábítószerfüggőket. „Eközben a határon túli magyar kisebbségek kettős állampolgárságáról szóló gyászos emlékű 2004. decemberi népszavazás során a legvadabb, uszítóan demagóg, idegengyűlölő és egyúttal nemzetellenes propagandát visszhangozták” – jegyezték meg.
Felidézték azt is: az MSZP-vel több mint tíz éven koalícióban kormányzó szabad demokratákról „saját megbuktatott miniszterelnökük”, Medgyessy Péter mondta ki 2004-ben, hogy tele van korrupciós ügyekkel.
Közölték, Demszky Gábor húszévnyi főpolgármestersége után a „romeltakarítás” maradt, és csupán a Hagyó-féle ügyeket hagyta emlékül a fővárosnak. A BKV közlekedési múzeumba való járművei „szétrohadtak”, a beígért 4-es metró helyén pedig csak mély kráter tátongott éveken keresztül – olvasható a közleményben, amely kitér arra, hogy ezzel párhuzamosan a közép-európai fővárosok versenyében a rendszerváltáskor nagyon kedvező helyről indult Budapest nemcsak Bécs és Prága, hanem Pozsony és Varsó mögött is lemaradt 2010-re.
„Nem feledhetjük el, hogy habár az SZDSZ atomjaira hullott, káros hagyatéka még sokáig élni fog és szellemi örököseikként Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc továbbra is vezető szerepet töltenek be a magyar baloldalon.”- írták a közleményben.(MTI)

Scroll To Top