Karvalits: monetáris élénkítéssel tartós növekedést nem lehet elérni

Monetáris élénkítéssel tartós növekedést nem lehet elérni, a növekedési problémák ugyanis strukturális jellegűek – mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.

Karvalits Ferenc a Világgazdaság napilap által szervezett budapesti konferencián hangsúlyozta: az árstabilitás nem a gazdag országok luxusa, hanem a gyarapodás előfeltétele. Árstabilitás mellett érhető el hosszabb távon a legmagasabb növekedési ütem nemcsak a fejlett, de a felzárkózó országokban is.
A monetáris politika csak addig képes a növekedés ösztönzésére, míg biztosan nem veszélyezteti az árstabilitást – hangsúlyozta.  Hozzátette, hogy a költségvetési politika kiszámítható és fenntartható alapokra helyezése esetén az inflációs célkövetés Magyarországon is hatékonyan tud működni.
A jegybank alelnöke beszélt az árfolyam és az infláció összefüggéséről is, elmondta: egy százalék árfolyamgyengülés kétéves időtartam alatt 0,2-0,3 százalékkal növeli az inflációt. Amikor az MNB decemberben a 2013. évi inflációt prognosztizálta, akkor 285 forintos árfolyammal számolt – jelezte. (MTI)

Scroll To Top