Kamatot vághat, vagy növelheti a QE programot ma az EKB

Ma dönt az alapkamatról az EKB, több jegybankár is a kamatvágás mellett érvel – azonban mi nem várjuk az irányadó ráta változtatását. Az EKB elsődleges problémája továbbra is az alacsony infláció – Varga Zoltán, Equilor.

Az Európai Központi Bank ma délután tartja kamatdöntő ülését. A legutóbbi, december 3-i ülésen 0,05%-on hagyta az irányadó rátát, míg a betéti rátát 10 bázisponttal, -0,3%-ra csökkentette. A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke további intézkedéseket jelentett be. Az eszközvásárlási program végét kitolták 2016. szeptemberről 2017. márciusig, melyet szükség esetén tovább hosszabbíthatnak. A vásárolható eszközöket helyi, és regionális önkormányzatok kötvényeivel bővítették. Draghi szerint az inflációt illetően továbbra is lefelé mutató kockázatok vannak, így a jegybank 2%-os célértékének eléréséhez van szükség a további intézkedésekre. A befektetők csalódottan vették tudomásul, hogy a QE program havi keretösszege 60 milliárd euró maradt, ennek hatására az euró intenzív erősödésbe kezdett, a részvényindexek esésnek indultak.

A kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből január közepén kiderült, hogy több jegybankár a betéti ráta nagyobb, 20 bázispontos csökkentése mellett érvelt. A QE program havi keretösszegének bővítése is felmerült, melyet végül elvetettek, de a későbbiekben újra megvizsgálják ennek lehetőségét.

ekb1Az EKB elsődleges problémája továbbra is az alacsony infláció (decemberben éves bázison 0,2% volt), ráadásul az olajárfolyam decemberben indult, újabb mélyrepülése tovább lökheti az eurózóna gazdaságát a defláció felé. Az EKB eszköztára ugyanakkor meglehetősen szűkös. Egy újabb, 10 bázispontos betéti kamatvágás jöhet szóba, esetleg a QE program havi keretösszegének kismértékű emelése, de nem valószínű, hogy ezt a puskaport most ellövi a jegybank.

Az EKB kamatdöntés kapcsán érdemes megvizsgálni az euró-dollár árfolyamát. A grafikonon látható, hogy jelenleg egy enyhén csökkenő trendcsatornában mozog a jegyzés, ebből a csatornából több alkalommal is megpróbált kitörni, de eddig sikertelenül. Amennyiben a kamatdöntést követő sajtótájékoztató miatt a befektetők csalódottak lesznek, ismét erősödhet az euró, az 1,0920-1,0930-as tartomány felett kellene zárni a kitöréshez. Ha ez sikerül, egy hullámban elérhető lehet a 200 napos mozgóátlag, és egy hosszabb távú, csökkenő trendvonal, melyek 1,1050-nél húzódnak.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top