Kamatot csökkentett az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban 100 bázisponttal, 4,50 százalékra – történelmi mélypontra – csökkentette az alapkamatot Oroszország központi bankja pénteken, és jelezte, hogy a következő hónapokban további kamatvágást hajthat végre az alacsony inflációs kockázatokra és a gazdaság recessziójára való tekintettel.

Február és április után idén immár harmadik alkalommal mérsékelte az alapkamatot a jegybank, ezúttal a szokottnál is erősebb mértékben.
A hazai és a külső kereslet csökkenésének hatására nőtt annak az esélye, hogy Oroszországban mérsékelt lesz infláció. Június közepén az éves infláció 3,1 százalékon állt, a 4 százalékos jegybanki célszám alatt maradt, amit elősegített a rubel erősödése a fogyasztók csökkenő kiadásaival párhuzamosan.

A jegybank megítélése szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú korlátások a korábban gondoltnál hosszabb ideig fejtik ki negatív hatásukat. Ez lehetővé teszi a kamatok további csökkentését, mivel az orosz gazdaság teljesítménye 4-6 százalékkal eshet vissza idén, majd jövőre újra növekedési pályára áll.
A kamatdöntés kihirdetése után a rubel enyhén gyengült az amerikai dollárhoz képest: a jegyzés 69,45-ről 69,55 rubelre emelkedett.
Az igazgatótanács legközelebb július 24-én tart kamatdöntő ülést.(MTI)

Scroll To Top