Kamatfigyelő: óvatos kivárás jöhet a babaváró hitel előtt

Tovább csökkentek a lakáshitel kamatok a Bank360 szokásos havi kamatfigyelője szerint. Öntötték a lakáscélú kölcsönöket a bankok a legfrissebb, márciusi statisztikák szerint. Hatalmas emelkedésről árulkodnak a jegybank számai.

 

Márciusban 76,34 milliárd forint értékben vettek fel a magyar háztartások jelzáloghitelt, 13 milliárd forinttal többet, mint februárban, az előző év azonos időszakához képest (60,3 milliárd forint) pedig 16 milliárd forinttal haladta meg az idén márciusi hitelkihelyezés, ami 26,6 százalékos növekedés – olvasható ki a jegybank legfrissebb statisztikáiból.

 

A Bank360 szerint az esetek elsöprő többségében még mindig a biztonságosabb, 1 éven túli kamatfixálású hiteleket veszi fel a lakosság: a 76,34 milliárd forintnyi új folyósításból mindössze 3,93 milliárd volt legfeljebb 1 éves rögzítésű, azaz az újonnan felvett lakáshitelek közel 95 százaléka volt márciusban ennél hosszabb kamatperiódusú. Az új lakáshitelek kamatrögzítésének hossza átlagosan 106 hónap volt márciusban.

 

Májusi kamatcsökkenés – aranyat ér?

 

A Bank360 rendszeres kamatfigyelője szerint április végén – május elején is olcsóbbak lettek a hitelek. Leginkább az egy éven belül változó kamatú kölcsönöknél tapasztalhatunk változást, mivel ezek referencia mutatója is csökkent. A csökkenés 1-3 bázispontos volt kamatperiódustól függően.

 

Egyedi módosításokkal is találkozhatnak azok, akik most veszik fel hitelüket.

 

A Raiffeisennél emelkedett az értékbecslés költsége 30 480 forintról 38 100 forintra.

 

A CIB Bank CIB UNO szabad felhasználású, változó kamatozású kölcsönénél a Magnifica (azaz a prémium ügyfeleknek szóló) kedvezménnyel csökkent a kamat 3,76 százalékról 2,26 százalékra.

 

Az MKB Banknál 0,31 százalékos kamatcsökkenést tapasztalnak a prémium kamatkedvezményre jogosultak a 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél.

 

A Takarék Csoport eltörölte az 50 millió forintos felső határt az igényelhető hitelösszegnél és törölte az állandó, bejelentett magyarországi lakcím legalább 6 hónapos meglétének feltételét is.

 

Óvatos kivárás jellemezheti most a piacot

 

A Bank360 szakértője, Veres Patrik szerint kivárás jellemezheti a háztartásokat az állami babaváró hitel indulása előtt, amely a jelzáloghitelek alternatívája is lehet. Ugyanakkor azok a lakásvásárlás előtt állók, akik biztosan tudták, hogy nem veszik fel a kölcsönt, de számítottak annak árfelhajtó hatására az ingatlanpiacon, korábbra hozhatták jelzáloghitel-döntéseiket, amely már látszódhatott a márciusi adatokon is, és bizonyára megjelenik majd az áprilisi statisztikában is.

 

A Bank360 specialistája továbbra is az alaposságra buzdít: hitelkalkulátor segítségével könnyedén összehasonlíthatjuk személyre szabottan a hiteleket és akár százezreket is spórolhatunk mindössze néhány kattintással. Legyen szó akár lakáshitelről, akár fogyasztási hitelekről vagy bankszámlákról, ezt a lépést mindenképpen érdemes megtenni, ha nem szeretnénk pénzt kidobni az ablakon

 

 


A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

 

Scroll To Top