Kamatfigyelő: még kedvezőbbek a lakáshitel-kamatok - Gazdasagportal.hu

Kamatfigyelő: még kedvezőbbek a lakáshitel-kamatok

A korábbinál is kedvezőbb kamatokkal találkozhatnak azok, akik lakáshitelt akarnak áprilisban felvenni. Márpedig abból ítélve, hogy az év első két hónapjában mennyi lakáshitelt folyósítottak a bankok, szinte mindenki le akar csapni az olcsó pénzre.

Februárban is kitartott a lakosság lelkesedése a lakáshitelek iránt: a jegybanki adatok szerint 60,7 milliárd forintot folyósítottak a magyar pénzintézetek a hitelfajtából. Ezzel folytatódott a nagyon erős évkezdés a hitelpiacon, hiszen a januári folyósításokkal összesen eddig több mint 122 milliárd forint landolt lakáscélokra a magyaroknál, míg 2018-ban az első két hónapban 109,4 milliárd forint volt ez az összeg.

 

A hosszú kamatperiódusú hitelek februárra teljes győzelmet arattak a változó kamatozású kölcsönökkel szemben: a 60,7 milliárd forintból 59 milliárdnyi volt egy éven túli kamatfixálással ellátva. Igaz, ezen termékek hiteldíjmutatója kezdetben kicsit magasabb lehet változó kamatozású társaiknál, februárban például 5,07 százalék volt.

 

Nem csoda a népszerűség, hiszen az utóbbi négy hónapban csökkent az átlagos teljes hiteldíjmutató, így februárban 5,02 százalékig húzódott vissza az egy hónappal korábbi 5,12 százalékról a Bank360 legfrissebb kamatfigyelője szerint.

MNB-szigorítás: számít?
Március és április eleje is hasonló képet mutat a lakáshitel kamatok terén a Bank360 összeállítása szerint. Leginkább a változó kamatozású, BUBOR-hoz kötött hiteleknél láthatunk némi emelkedést, amelyet a jegybank – lehető legenyhébb – szigorítása okozott. A 3 hónapos kamatperiódusú konstrukcióknál a referenciamutató 0,15 százalékról 0,19 százalékra emelkedett.

 

Az alábbi legjelentősebb változásokat tapasztalta a pénzügyi szakportál:
A Raiffeisen Bank nemrégiben új lakáshitellel rukkolt elő: az eddig 5 és 10 éves fix kamatozású termékek után már 15 évre is rögzíthetünk nálunk.

A Budapest Banknál a 10 éves fogyasztóbarát lakáshitel kamatai nagyot estek 10 millió forintos hitelösszegig: a korábbi 6,19 százalékról 4,58 százalékra csökkent a mutató.  Nehezebb viszont kihasználni a kamatkedvezményt a banknál: 110 000 forintról 130 000 forintra emelte az ehhez szükséges minimális havi jóváírást a piaci jelzáloghiteleknél. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél ráadásul a maximálisan igényelhető hitelösszeg is nőtt, 45 millió forintról 55 millió forintra.

 

Az MKB Bank kamatrögzítő lakáshitelének kedvezményes kamata 4,53 százalékról 4,38 százalékra csökkent, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelé 5,53 százalékról 5,38 százalékra.

A legjobb ajánlatokért nem kell messzire menni
A Bank360 számításai szerint április elején akár 4,58 százalékos THM mellett is találhatunk konkrét piaci ajánlatot 15 millió forinthoz 20 éves futamidőre, a kamatperiódus pedig 10 év. Ehhez legalább nettó 200 000 forintos jövedelmet kell tudnunk igazolni, a törlesztőrészlet pedig 94 816 forint havonta.

Ha vállaljuk az emelkedő törlesztőrészlettel járó kockázatot és mindössze egy éves kamatperiódust választunk, még jobban járhatunk – igaz, csak kezdetben: ekkor 2,81 százalékos THM-mel is találhatunk hitelt a fenti kondíciókkal, a törlesztőrészlet pedig 81 458 forint.

 

A Bank360 ugyanakkor azt tanácsolja, hogy törekedjünk inkább a biztonságra a várható monetáris szigorítás közeledtével.

Persze ahogy mindig, így áprilisban is érdemes a hiteldöntésünk előtt összehasonlítani a bankok ajánlatait és a legkedvezőbb kölcsönök közül választani, amihez jól jön egy hitelkalkulátor. A hitelösszehasonlító szakportál szerint a fiatal családosoknak és a többgyermekes családoknak is érdemes megfontoltan dönteniük, hiszen hamarosan elérhetővé válik a kedvezőbb feltételekkel, akár kamatmentesen is használható babaváró támogatás, illetve igényelhetjük a falusi CSOK-ot is, amely szintén segíthet lakáscéljaink elérésében.
 

A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

 

Scroll To Top