Kamatdöntés – Az MNB 25 bázisponttal, 4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

 

Egymást követő tizenkettedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.
A kamatmeghatározó ülés után kiadott közleményében a monetáris tanács hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják.
Matolcsy György, a jegybank elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: a tanács a kamatcsökkentési ciklus folytatásáról is döntött, de várható, hogy kisebb lépésekben, esetleg 10 bázispontonként mérséklik 3-3,5 százalékos szintig a jegybanki alapkamatot.
A mostani kamatcsökkentő döntését azzal indokolta a tanács, hogy az elmúlt hónapban a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesült, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A testület a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon. Az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, így a 3 százalékos inflációs cél elérését lazább monetáris politika is biztosítja.
A globális pénzügyi környezet ugyanakkor az elmúlt időszakban változékonyan alakult – figyelmeztet a közlemény, hangsúlyozva, hogy a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.
A monetáris tanács értékelése szerint a kockázatvállalási hajlandóság jelentős ingadozása jellemezte az elmúlt hónap során a globális pénzügyi piacokat. A hazai kockázati mutatók azonban az elbizonytalanodó nemzetközi pénzügyi környezetben is mérséklődtek, és jelentős hazai eszközeladásokra nem került sor. A globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása és a világgazdasági növekedési kilátások bizonytalansága továbbra is kockázatot jelent, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.
A monetáris tanács helyzetértékelése szerint idén a magyar gazdaság kikerülhet a recesszióból. A növekedést meghatározó alapfolyamatokban egyelőre nem történt érdemi elmozdulás: a globális konjunkturális kilátások gyengék, miközben a belföldi kereslet bővülését az óvatossági megfontolások korlátozzák. A növekedés tartós élénkülése az év végétől, az exportpiacok keresletének javulásával párhuzamosan várható – olvasható a monetáris tanács kamatdöntő ülése után kiadott indoklásban.
A mostani ülés rövidített jegyzőkönyvét augusztus 14-én 14.00 órakor adja ki az MNB.(MTI)

Scroll To Top