Kamatdöntés – A tanács óvatosabb kamatpolitikára tett utalást

Az eddiginél óvatosabb kamatpolitikára, a kamatcsökkentési ciklus esetleges lefékezésére utalt keddi, a kamatdöntést követően kiadott közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

„A Monetáris Tanács úgy látja, hogy amíg az inflációs és reálgazdasági kilátások indokolják, sor kerülhet további kamatcsökkentésre, azonban a törékeny és gyorsan változó nemzetközi környezetben fokozott óvatosság indokolt” – olvasható a közleményben.
Hozzátették: a globális pénzügyi környezet az elmúlt időszakban változékonyan alakult, és a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.
Az elmúlt hónapokban a tanács még azt közölte, hogy az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.
A tanács a mostani kamatcsökkentést a korábbi hónapokhoz hasonló érvekkel indokolta. A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kapacitásfelesleg jellemzi, az inflációs nyomás pedig középtávon is mérsékelt maradhat, és a 3 százalékos inflációs cél így lazább monetáris politika mellett is elérhető.
A testület mostani közleménye szerint továbbra is kiegyensúlyozott és konzervatív monetáris politikát kíván folytatni. Az inflációs cél középtávú elérésének elsődlegessége mellett a tanács figyelembe veszi a reálgazdaság helyzetét és tekintettel van pénzügyi stabilitási megfontolásokra is – szögezte le közleményében a tanács.
A Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette a jegybanki stáb által készített friss makrogazdasági prognózist is: arra számítanak, hogy idén 0,6 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék (GDP), a fogyasztói árak 2013-ban 2,1 százalékkal, 2014-ben pedig 3,2 százalékkal emelkednek.
Az MNB legutóbbi, márciusi előrejelzésében még alacsonyabb, 0,5 százalékos idei, de magasabb, 1,7 százalékos 2014-es gazdasági növekedéssel számolt, és 2,6 százalékos, illetve 2,8 százalékos inflációt várt.
A monetáris tanács szerint a növekedési alapfolyamatokban megfigyelhető lassú javulás arra utal, hogy a GDP bővülése a következő negyedévekben is folytatódhat. A növekedést rövid távon az export vezetheti –  az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően, a gyenge külső kereslet mellett is, növekedhet a hazai export piaci részesedése.
Az elmúlt évek visszaesését követően a belföldi kereslet alakulása az idei évben stabilizálódhat: a lakossági reáljövedelmek idén érdemben bővülhetnek, azonban a felhalmozott adósságok leépítése, a szigorú hitelezési feltételek és az óvatossági motívumok korlátozhatják a fogyasztás gyorsabb bővülését.
A vállalati beruházások az autóipari beruházások kifutásával idén mérséklődhetnek. A beruházások érezhető élénkülése a keresleti kilátások javulásával párhuzamosan következhet be, amit támogathatnak a kis- és középvállalatok esetében a növekedési hitelprogram eredményeként kialakuló kedvező hitelkondíciók – véli a tanács.
Az inflációs kilátásokat illetően a tanács megállapítja, hogy  az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, s így a kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos cél elérésével.
A makrogazdasági és pénzügyi piaci folyamatok alakulását, az előrejelzés alappályáját számottevő bizonytalanság övezi és a monetáris politika szempontjából a gazdaságban jelenlévő szabad kapacitások mérete és a globális pénzpiaci környezet jelentheti a leginkább releváns kockázatot.
A tanács értékelése rámutat arra, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet törékennyé vált. A támogató pénzpiaci folyamatok fennmaradása nagyban függ a globálisan meghatározó jegybankok mennyiségi lazító programjaival kapcsolatos fejleményektől. További kockázatot jelenthet, ha az európai intézmények jelentős erőfeszítései ellenére az euróövezet recessziója elhúzódik.
A tanács szerint az eredményszemléletű költségvetési hiány 2013-ban és 2014-ben is a GDP 3 százaléka alatt maradhat. A bruttó államadósság az előrejelzési horizonton csökkenő pályát mutat és 2014-re 78 százalék alá süllyedhet.(MTI)

Scroll To Top