Júniusban lassult kissé, de továbbra is magas a németországi infláció - Gazdasagportal.hu

Júniusban lassult kissé, de továbbra is magas a németországi infláció

A májusban elért 13 éves csúcshoz képest ugyan lassult júniusban kissé a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme Németországban, de az alacsony bázishatás és a lakossági fogyasztás lendületes növekedése miatt továbbra is meghaladja az inflációs célt.

Júniusban a Destatis előzetes adatai szerint a piaci várakozásoknak megfelelően 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal az előző havihoz képest.
Az előző hónapban, májusban 13 éves csúcs, 2,5 százalékos volt az éves és 0,5 százalékos a fogyasztói árak havi emelkedésének a mértéke.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett.
Májusban a HICP éves bázison 2,4 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.
A májusban elért 13 éves inflációs csúcs, majd a júniusi kissé alacsonyabb, de Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját így is már a második hónapja meghaladó áremelkedés elsősorban a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható a Destatis szerint. Az áremelkedéshez emellett nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.
A szolgáltatások ára júniusban 1,6 százalékkal emelkedett éves bázison a májusi 2,2 százalék után.

Az árucikkek ára 3,1 százalékkal emelkedett júniusban is és májusban is éves bázison. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, júniusban 9,4 százalékkal éves bázison, kissé kevésbé mint májusban, amikor 10,0 százalékos volt az éves áremelkedés. Az élelmiszerek ára 1,6 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 2,2 százalék után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/06/PD21_308_611.html

(MTI)

Scroll To Top