Júliusban javultak a német BMI mutatók

A Markit Economics piackutató intézet előzetes adatai szerint júliusban javult a német feldolgozóipari és szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-index (BMI) is.

A feldolgozóipari BMI a júniusi 52 pontról 52,9 pontra nőtt, a szolgáltatói szektori BMI 54,6 pontról 56,6 pontra, a két adatot közösen összegző kompozit mutató 54 pontról 55,9 pontra.
A BMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a visszaesést jelzi.
A Markit közleménye szerint a német vállalatok körében már 15 hónapja megszakítás nélkül tart a növekedés, különösen erős lett a szolgáltató szektori BMI, amely 37 hónapos csúcson van.
A feldolgozóiparnál is jók az adatok, de 2014 elején nagyobb volt a növekedés üteme. Ennek ellenére a külföldi megrendelések mennyisége érezhetően nőtt, főleg a Svájcba és Ausztriába szánt export ugrott meg.
Júliusban tovább nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban az erős kereslet miatt. A többi alkalmazottat az elmaradásban levő megrendeléseik teljesítésére használták a vállalatok.
A termelői árak a feldolgozóiparban csökkentek a nyersanyagok olcsóbbá válása miatt, de a szolgáltató szektorban nőttek, mert emelkedtek a bérköltségek.
Oliver Kolodseike a Markit közgazdásza szerint újra gyorsul a gazdasági növekedés az eurózóna legnagyobb államában az elmúlt két hónap lassulása után.(MTI)

Scroll To Top