Júliusban csökkent éves bázison az euróövezet ipari termelése

Másfél éve az első alkalommal csökkent éves bázison az euróövezet ipari termelése júliusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint.

Az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idén júliusban a júniusi 2,3 százalékos éves növekedés után. A piac 1,0 százalékos éves növekedést várt júliusra. Az ipari termelés másfél éve, 2017 januárja óta az első alkalommal csökkent éves bázison az euróövezetben.
Az Európai Unióban 0,8 százalékkal növekedett az ipari termelés júliusban az egy évvel korábbihoz képest. Júniusban 2,5 százalék volt az éves növekedés.

Az idén júliusban szezonális kiigazítással a várt 0,5 százalékot meghaladó 0,8 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az előző havihoz, a júniusihoz képest. Az Európai Unió 28 tagállamának az ipari termelése pedig 0,7 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak az előző havinál.
Júniusban az euróövezet ipari termelésének havi csökkenése 0,8 százalék, az Európai Unióé pedig 0,5 százalék volt.
Az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Máltán regisztrálták júliusban, 6,3 százalékosat. Horvátországban 5,0 százalék, Svédországban 4,1 százalék volt az ipari termelés havi csökkenése. Magyarországon 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés júliusban az előző havihoz képest.
A legnagyobb növekedés havi bázison Dániában volt júliusban, 3,6 százalékos. Írországban 2,8 százalékkal, Lettországban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban az előző havihoz képest.
Éves összevetésben Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés júliusban, 7,9 százalékkal. A Cseh Köztársaságban 6,7 százalék, Szlovéniában 5,9 százalék volt az éves növekedés. Magyarországon 3,9 százalékkal nőtt júliusban az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest.
A legnagyobb éves csökkenést Máltán mutatták ki júliusban, 6,4 százalékosat, Írországban 6,2 százalékosat, Hollandiában pedig 2,1 százalékosat.
(MTI)

Scroll To Top