Jövőre ismét felgyorsulnak a beruházások az elemzők szerint

A beruházások idei visszaesése lassul az év végén, jövőre pedig már ismét felfutás várható – közölték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a beruházások harmadik negyedévi alakulását mutató friss statisztikai adatokat kommentálva.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta: hiányoznak a gazdaságból az uniós források, de a beruházási aktivitás erősödött, a második negyedévi 20,3 százalékos visszaesés után a harmadikban 9,3 százalékkal csökkent a beruházások volumene.
A szakértő kiemelte, hogy a vállalkozások körében 3,3 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva, a versenyszféra már kezd magára találni.
Elindult egy pozitív folyamat, a negyedik negyedévben is javulás várható, de ez kevés ahhoz, hogy a hiányzó uniós források negatív hatását ellensúlyozza ebben az évben – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy jövőre a beruházások erőteljes bővülésére lehet számítani, ha a kormányzati ígéreteknek megfelelően felpörgetik az uniós források lehívását.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szintén kiemelte: a beruházások döntően az uniós forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hullámzása miatt estek vissza.
A szakértő közölte: lehetett tudni, hogy ebben az évben kevesebb uniós pénz áll majd rendelkezésre, és ennek jelentős hatása lesz mind a beruházásokra, mind a gazdasági növekedésre.
Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy kedvező folyamatokat mutatnak az adatok például a feldolgozóiparban, ahol az uniós források hatása kevésbé jelentős.
Török Zoltán várakozása szerint a beruházások visszaesésének mértéke az idei utolsó negyedévben tovább csökken, jövőre pedig jelentős mértékben bővülnek a beruházások, mert a magánszféra jelenleg is látható növekedése folytatódik, másrészt az uniós pénzek újból jelentősebb mértékben megjelennek majd a gazdaságban.(MTI)

Scroll To Top