Jók az esélyei az új uniós költségvetés elfogadásának

Garancia nincs a sikerre, de jók az esélyei annak, hogy az Európai Unió 2014-2020 időszakra szóló költségvetését elfogadják a tagországok képviselői az Európai Tanács február 7-8-i brüsszeli tanácskozásán – mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár kedden Budapesten.

A Külügyminisztériumban tartott sajtóbeszélgetésen Győri Enikő a Magyarország szempontjából legfontosabb célok között említette meg, hogy a kohéziós források elosztásának ne a szegényebb tagországok legyenek a vesztesei, az agrárpolitikában az eddigihez hasonló szintű támogatást kapjon az ország, valamint a vidékfejlesztésnél ne a szegényebb tagországoktól csoportosítsanak át pénzt a gazdagabbakhoz.
„Az unió versenyképessége sérül, ha óriásiak a különbségek a tagországok között” – tette hozzá.     Az EU-ügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani hétéves költségvetési időszakhoz képest kisebb pénzügyi keretre kell számítani. „Botorság lenne pont annyi pénzt kérni, mint hét éve” – mondta, magyarázatként hozzáfűzve, egészen más a jelenlegi világgazdasági helyzet, mint az előző uniós költségvetés megalkotásakor.     Hangsúlyozta ugyanakkor: az uniós költségvetési pénzek elosztásánál ügyelni kell arra, hogy az ne ütközzön az EU alapelveibe. „Magyarország részesedését is az uniós elvek és értékek mentén szeretnénk meghatározni” – mondta.     Győri Enikő fontosnak nevezte azt is, hogy ne változzanak meg a társfinanszírozásra és az áfa elszámolására vonatkozó szabályok. Például maradjon meg az unió 85 százalékos társfinanszírozási rátája, hogy ne háruljon az eddiginél nagyobb teher a tagországok költségvetésére.     Az Európai Tanács uniós költségvetésről folytatott előző, novemberi tanácskozása megegyezés nélkül zárult.(MTI)

Scroll To Top