Jobbik: a kormány a rezsicsökkentés veszteségét fizeti vissza az E.ON megvásárlásával

A Jobbik szerint a magyar kormány az E.ON magyarországi földgázüzletágának „áron felüli” megvásárlásával a német vállalatnak a rezsicsökkentéssel okozott veszteségét fizeti vissza, hogy „megszabaduljon a nagy német nyomástól” – fogalmazott Volner János hétfői sajtótájékoztatóján.

A gazdasági bizottság jobbikos alelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg a visszavásárlás pontos anyagi hátterét firtató írásbeli kérdésére adott válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter nem ismertette a vásárlás részleteit, addig a „napi sajtó címlapon hozza az ügylet részleteit”.
A Világgazdaság hétfői számában írt arról, hogy gyors egymásutánban három hatalmas forrás szerveződött az E.ON gázüzletágának megvásárlását lebonyolító MVM csoport számára. Az együtt 265 milliárd forintnak megfelelő összegen belül, 104 milliárd forintnak megfelelő forint- és euróhitel felvételéről pénteken döntött az MVM közgyűlése.
A 104 milliárd forintnyi csomag úgy áll az MVM rendelkezésére, hogy a társaság az ING Bankkal 66,7 millió eurós, kétoldalú hitelszerződést köt, ezen felül az OTP Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, a K&H Bank és az MKB Bank alkotta konzorciummal egy 84 milliárd forint összegű klubhitelt ír alá. Az MVM néhány napja a Bank of Chinával kötött egy 300 millió eurós együttműködési megállapodást, ami 90 milliárd forintot jelent számára. Mindezeken felül egy 71 milliárd forintos tulajdonosi hitelhez is hozzájut a társaság addig, amíg ugyanekkora tőkeemelésben nem részesül. Mostanra tehát az MVM-nek már rendelkezésére áll annyi pénze, hogy a 870 millió eurós (261 milliárd forintos) E.ON-tranzakciót biztosan lezárhassa a korábban jelzett, szeptember 30-i időpontban – írja a Világgazdaság.
Volner János emlékeztetett rá: a korábbi szakértői becslések szerint az érintett üzletág 40-300 millió eurót ér, ehhez képest a Jobbik szerint indokolatlan a 870 millió eurós vételár.
Az ellenzéki politikus megerősítette: ha a tranzakció létrejön, akkor a Jobbik feljelentést tesz az ügyben.
Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást.(MTI)

Scroll To Top