Jó félévet zárt a K&H

A K&H Bankcsoport 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az első félévben, ami 9,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A második negyedévi adózott nyereség 3,9 milliárd forint volt, 22 százalékkal több az előző negyedévinél és mintegy fele a tavalyi második negyedévinek – közölte a hitelintézet szerdán az MTI-vel.

A profit csökkenése elsősorban az extra adóterheknek és a pénzügyi tranzakciós illeték növekedésének tulajdonítható, amit az alacsonyabb hitelkockázati céltartalék és a folyamatosan szigorú költséggazdálkodás részben ellensúlyozott. A nem-teljesítő hitelek aránya 11,9 százalék volt június végén, összességében az előző negyedévi szinten maradt – kommentálta a konszolidált nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti eredményeket a közleményben Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.
A K&H Biztosító 1,4 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a félévet, megerősítette piaci helyzetét mind a nem-életbiztosítási, mind a rendszeres díjas életbiztosítási termékek terén – áll a közleményben.
A működési bevételek 11 százalékkal, a működési költségek pedig 37 százalékkal nőttek a tavalyi első félévhez viszonyítva, amiben a tranzakciós illeték hatása tükröződik. A működési eredmény (céltartalék és bankadó előtt) 22 milliárd forintot tett ki az első félévben, 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
A működési költségek a fizetett tranzakciós illeték (5,9 milliárd forint), illetve a tranzakciós illetékhez kapcsolódó egyszeri adó (8 milliárd forint) miatt emelkedtek, ezek nélkül 3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint tavaly az első félévben. A költség/bevétel mutató a bankadóval 79,6 százalék (+11,7 százalék), a bankadó nélkül 56,6 százalék (+1,4 százalék).
A hitelportfólió minősége a közlemény szerint a kkv és a vállalati szegmensekben stabil, a nem teljesítő hitelek aránya a vállalati körben a március végi 7 százalékról június végére 6,1 százalékra mérséklődött. A lakossági nem teljesítő állomány ugyanakkor negyedév alatt 17,9-ről 18,6 százalékra emelkedett, elsősorban azért, mert az átstrukturált hitelek egy része újra nem fizetővé vált. A nem teljesítő hitelek aránya június végén összességében 11,9 százalék volt, megegyezett az előző negyedévivel.
Az ügyfélbetétek terén folyamatos emelkedést tapasztal a bank, az új hitelek iránt azonban minden szegmensben visszafogott a kereslet Gombás Attila, a bankcsoport pénzügyi vezetője szerint. Az ügyfélbetétek állománya éves szinten 10,5 százalékkal gyarapodott, és június végén 1744 milliárd forintra rúgott. Az ügyfélhitelek állománya tavaly június végéhez képest 5 százalékkal, 1393 milliárd forintra mérséklődött.
A vállalati szegmensben az első félévben újonnan folyósított hitelek megközelítették a 108 milliárd forintot. Az MNB program keretében a K&H 95,6 milliárd forintot kapott, a megkötött szerződések 35 százaléka új beruházási vagy új forgóeszköz-hitelre vonatkozik.
Wim Guilliams, a K&H Biztosító vezérigazgatója a közleményben ismerteti: a nem-életüzletágban a díjbevétel éves szinten 6,8 százalékkal, 10,5 milliárd forintra nőtt, a társaság megtartotta a hatodik helyet. A sikeres év végi kampánynak és a továbbra is erős évközi üzletmenetnek köszönhetően megerősítették a kgfb piacon betöltött második helyüket, és javítottak a portfólió szerkezetén. A kgfb-állomány 750 ezer szerződésre nőtt.
Az élet üzletágban az életbiztosítási tartalékok éves összehasonlításban 8,5 százalékkal, 73,9 milliárd forintra gyarapodtak. A rendszeres díjas megtakarítások terén 18 százalékos növekedést ért el a biztosító a tavalyi első félévhez képest, az összes rendszeres díjbevétel 8,5 százalékkal nőtt.(MTI)

Scroll To Top