Szíria – A NATO teljes támogatásukról biztosítják az ENSZ folyamatban lévő vizsgálatát Szíriában

Közleményben ítélték el a szíriai vegyifegyver-támadást a NATO tagjai szerdán.

A NATO-szövetségesek teljes támogatásukról biztosítják az ENSZ folyamatban lévő vizsgálatát Szíriában – áll Anders Fogh Rasmussen főtitkár kommünikéjében. A szervezet elítélte azt is, hogy a damaszkuszi vezetés nem tette lehetővé az ENSZ ellenőreinek az azonnali és biztonságos vizsgálatot a támadás helyszínén.
„A lehető legerőteljesebben elítéljük ezeket a felháborító támadásokat, amelyek megannyi emberéletet követeltek” – áll a közleményben.
Az Észak-atlanti Tanács a közlemény tanúsága szerint arra a megállapításra jutott, hogy a vegyi fegyverek használata „fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra”. Ez a megfogalmazás azért hordoz különös jelentőséget, mert az ENSZ alapokmánya éppen ennek alapján ad felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy lehetővé tegye fegyveres erő alkalmazását a tagállamoknak. Természetesen ezzel a testületben mind az öt nagyhatalomnak – az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Oroszországnak és Kínának – egyet kell értenie.
A főtitkár nyilatkozata szerint a vegyi fegyverek alkalmazása a régóta fennálló nemzetközi gyakorlat és jogrend felrúgása.
„Az ilyen fegyverek bevetése elfogadhatatlan, és nem maradhat megválaszolatlanul. A felelősöket el kell számoltatni” – jelentette ki Rasmussen. Az Észak-atlanti Tanács állásfoglalását tolmácsoló főtitkár ismertette, hogy a szíriai rezsim valóban rendelkezik vegyi fegyverekkel, és „számos forrásból” származó információ arra mutat, hogy a vegyi fegyverek alkalmazásáért a damaszkuszi vezetés tehető felelőssé.
A dán politikus azt is tudatta, hogy a NATO-tagállamok továbbra is szorosan figyelemmel kísérik a szíriai eseményeket, és folytatják az egyeztetéseket.(MTI)

Scroll To Top