Jelentősen gyorsult a kínai szolgáltató szektor növekedése márciusban

Jelentősen, a vártnál gyorsabb ütemben nőtt a kínai szolgáltató szektor márciusban a kereslet erősödésének köszönhetően.

Ezt mutatja a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése, amelynek szerdán közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke tizennégy havi csúcsra, 54,4 pontra emelkedett a februári 51,1 pontról.
Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők enyhébb gyorsulásra, 52,3 pontra számítottak márciusról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index is megugrott, 52,9 pontra, tavaly június óta legmagasabb szintre emelkedett a februári 50,7 pontról.

Márciusban a feldolgozóipar is jól teljesített, négy hónap óta először beszerzésimenedzser-indexének értéke átlépte az 50 pontos küszöböt, és 50,8 ponttal tavaly július óta a legmagasabb szintre emelkedett.
A szolgáltatói ágazatban és a feldolgozóiparban is nőttek az új megrendelések. A szolgáltatások esetében 14 hónapja nem tapasztalt erős ütemmel bővült az állomány az exportmegrendelések felfutásának következtében, míg a feldolgozóipar enyhe növekedést jelzett. Egy éve először nőtt a foglalkoztatottság is, jóllehet szerény mértékben.(MTI)

Scroll To Top