Jelentősen csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Jelentősen csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban, mivel a szűkös kínálat továbbra se kedvez a vásárlóknak.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 4,4 százalékkal, 106,2 pontra süllyedt a márciusi 111,1 pontról.
Tavaly áprilishoz képest azonban 51,7 százalékkal nőtt a mutató, amely egy éve kereken 70 ponton állt.
Elemzők havi összevetésben 0,8 százalékos növekedést vártak a márciusi 1,7 százalékos emelkedés után.
A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.
Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza kiemelte: a szerződéskötések közelítenek a járvány előtti szinthez egy nagy hullám után, ami a megfizethető lakások megfelelő kínálatának hiánya miatt következett be. Hozzátette, hogy a prémium kategóriás piac még mindig meredeken mozog, mivel ott bőségesebb a kínálat.
A szakértő arra számít, hogy a teljes kínálat már ősszel javulni fog, mivel várhatóan növekedni fog az eladók száma a kilakoltatási moratórium lezárása, illetve a hitelfizetési türelmi idő lejárta után.

Áprilisban csak a középnyugati régióban nőtt a szerződéskötések száma. Ebben a régióban a legmegfizethetőbbek a lakások, így a magas árszínvonalú nyugati és északkeleti városokból érkező vásárlók egy része, akik rugalmasan tudnak költözni és dolgozni bárhonnan, a középnyugati régió alacsonyabb áron kínált, nagyobb méretű otthonait választhatták.
Áprilisban jelentősen csökkent az új és a használt családi házak értékesítése is, ami a szűkös kínálat mellett az árak meredek emelkedésére vezethető vissza.(MTI)

Scroll To Top