Javul a közép-kelet-európai üzleti hangulatmutató egy osztrák felmérés szerint

Tovább javult a közép-kelet-európai térség üzleti hangulatmutatója április és július között az OeKB osztrák exportfinanszírozó bank szerdán közzétett felmérése szerint.

Az OeKB körkérdésének eredménye azt mutatja, hogy a közvetlen befektetések indexe 82,6 pontra emelkedett az áprilisi 81,8 pontról, a mutató 2007-es értéke volt száz pont. A vállalkozások valamivel jobbnak ítélik meg aktuális üzleti helyzetüket a térségben és némileg derűlátóbban tekintenek a következő hat hónap elé.
A felmérés szerint a leányvállalatok aktuális üzleti helyzetének megítélését tükröző index 81,7 pontról 82,1-re nőtt, az üzleti várakozások mutatója pedig 82,1-ről 83,3-ra. Ezek alapján elmondható, hogy a gazdasági és üzleti környezet mérsékelt javulására számítanak a cégek a következő fél évben.
Oroszország és Lengyelország üzleti hangulatindexe a legjobb, Szlovéniában és Magyarországon ugyanakkor továbbra is tart a válság a vállalatok vélekedése szerint – írta közleményében az OeKB. A Reuters hírügynökség által közzétett táblázat szerint a pozitív és a negatív értékelések különbözete alapján számított mutató Oroszország és Lengyelország esetében egyaránt +30-as értéken áll, Magyarországé és Szlovéniáé -2.
A bank négyszáz, ausztriai központú vállalkozást kérdezett meg a térséggel szembeni várakozásaikról. A cégek összesen ezerötszáz leányvállalatot működtetnek Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Romániában, Ukrajnában és Oroszországban.
Az építőipar és a víz- valamint energiaszolgáltatások üzletága kivételével viszonylag magas fokú elégedettség jellemzi a megkérdezett cégeket. A jövőre vonatkozó kilátásokat illetően különösen a pénzügyi szolgáltatók várakozásai visszafogottak.
A felmérés szerint az új befektetések és a meglévő részesedések bővítésének tervei is fogyatkoznak a térségben. A korábbi expanzió helyett most inkább stabilizálódásról lehet beszélni az OeKB szerint. Kivételt ez alól a biztosítók jelentenek: a szektor a mérsékelt várakozások ellenére is fokozni akarja jelenlétét a régióban.(MTI)

Scroll To Top