Japán sajtó: megvan az új jegybankelnök

A további monetáris lazítást és a defláció elleni agresszív harcot támogató Kuroda Haruhikót, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezetőjét jelöli a jegybankelnöki tisztségre Abe Sindzó japán miniszterelnök – jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a japán média hétfőn.

Az NHK televízió és a Nikkei üzleti lap értesülései szerint a miniszterelnök párttársait és a koalíciós partnert is tájékoztatta döntéséről hétfőn.
Kuroda alatt, elemzői várakozások szerint, a Bank of Japan (BoJ) agresszívabb monetáris politikát fog folytatni. A jelölt korábban azt nyilatkozta, hogy még bőven vannak lehetőségek a monetáris lazításra Japánban, jegybankelnökként pedig diverzifikálná a BoJ eszközvásárlási programját, amely a 0 és 0,1 százalék között sávban tartott alapkamat mellett jelenleg a bank legfőbb monetáris eszköze.
Kuroda azt is közölte, hogy az Abe által hangoztatott 2 százalékos inflációs cél két éven belül elérhető.
A hírekre a tokiói értéktőzsde indexe négy és fél éves csúcsra emelkedett, a jen pedig 33 hónapos mélypontra esett a dollárral szemben.
Kuroda több évtizeden át dolgozott a japán pénzügyminisztériumban, 1993 és 2003 között pénzügyminiszter-helyettes is volt, mielőtt 2005-ben elfoglalta az Ázsiai Fejlesztési Bank elnöki posztját.
Kuroda egyik alelnöke Ivata Kikuo, a tokiói Gakusuin Egyetem professzora lehet, aki szintén az agresszív monetáris politika híve. A másik megüresedő alelnöki posztot Nakaszo Hirosi, a jegybank külkapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója kaphatja meg.
„Kuroda, Ivata és Nakaso hármasa igencsak robbanékony. Ez azt jelenti, hogy Abe nyert, a BoJ vesztett (…) Ezután már nem lesz ellenzéke Abe gazdaságpolitikájának” – mondta a Reutersnek Okazava Kjoja, a BNP Paribas elemzője.
A jelölteket a hét közepén jelenti majd be Abe a parlament előtt. Kinevezésükhöz a parlament mindkét házának – köztük az ellenzéki többségű felsőháznak – a jóváhagyása szükséges. A legnagyobb ellenzéki erő, a Japán Demokrata Párt egyes képviselői jelezték, hogy támogatni fogják Kuroda kinevezését.
Sirakava Maszaaki jelenlegi jegybankelnök március 19-én, idő előtt távozik posztjáról, miután a kormány elképzeléseinél restriktívabb monetáris politikája miatt folyamatos viszályban állt a decemberben hivatalba lépett kabinettel. (MTI)

Scroll To Top