Janukovics: Ukrajnának nem kell az EU és Oroszország között választania

Nem kell egymással szembeállítani Ukrajnának az Európai Unióval, illetve Oroszországgal való együttműködését – jelentette ki Viktor Janukovics elnök kedden a parlament őszi ülésszakának nyitónapján.

„Semmi alapjuk azoknak a próbálkozásoknak, amelyek szembe kívánják állítani az európai irányvonalat a stratégiai partnereinkkel való együttműködéssel, azaz az Orosz Föderációval és az eurázsiai közösség államaival (Fehéroroszország és Kazahsztán)” – szögezte le az államfő.
Kifejtette véleményét, hogy Kijev és az EU – szabadkereskedelmet is tartalmazó – társulási megállapodásának aláírása új lehetőségeket nyit „a kölcsönösen előnyös együttműködésre és a jövőbeli közeledésre Ukrajna és az eurázsiai térségbeli stratégiai partnerei között”.
Janukovics felhívta a képviselőket, hogy mihamarabb fogadják el az unióval való társulási megállapodás aláírásához szükséges törvényjavaslatokat.
„Jelentősen fel kell gyorsítanunk a reformprogram megvalósítását, beleértve a bírósági rendszer, az ügyészségi és a belügyi szervek megreformálását” – sürgette az elnök.
Viktor Janukovics most először szólalt fel a jelenlegi összetételű parlament előtt, amely tavaly decemberben kezdte meg munkáját.
Az ellenzéki vezetők, akik több ízben követelték, hogy az államfő számoljon be a törvényhozás előtt, csalódottan reagáltak a felszólalásra. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a Brüsszel által támasztott feltételek között szerepel Timosenko szabadon bocsátása is. Hozzátette, hogy Janukovics 13 perces felszólalásában arról sem beszélt, miként lehet rendezni az Ukrajna és Oroszország között kialakult kereskedelmi feszültségeket.
Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) elnöke „deklaratívnak” nevezte az államfői felszólalást, és a cselekvést kérte számon az ukrán vezetésen. Oleg Tyahnyibok, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) vezetője pedig a rég várt párbeszédet hiányolta Janukovics és a parlament képviselői között. Az unióhoz való közeledéssel kapcsolatban képmutatással vádolta meg az államfőt hangsúlyozva, hogy a mögötte álló Régiók Pártjának tagjai csakis saját üzleti érdekeiket védik, „az off-shore övezetben elhelyezett milliárdjaikat”, miközben Ukrajna minden európai integrációs törekvését kerékbe törik.
Olekszandr Jefremov, a kormányzó Régiók Pártjának frakcióvezetője a maga részéről megköszönte az ellenzéknek, hogy csendben és fegyelmezetten hallgatta végig az államfő felszólalását.(MTI)

Scroll To Top