Janukovics: jogilag jelenleg nincs mód Timosenko külföldi gyógykezelésére

Viktor Janukovics szerint az ukrán jogrendszer egyelőre nem teszi lehetővé Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök külföldi gyógykezelését, ugyanakkor az elnök szükségesnek nevezte a jogszabályok ez irányú módosítását.

Az államfő erről abban a négy tévécsatornának adott interjújában beszélt, amelyből pénteken részleteket közölt az ukrán média.
Hangsúlyozta, hogy a kérdés továbbra is napirenden van. “A problémát viszont csakis a hatályban lévő törvényi keretek között lehet megoldani. Ugyanakkor humanitárius szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen az egyes esetek különböznek egymástól” – fejtegette Janukovics, ismét leszögezve, hogy “bármely hivatalt viselő személy, beleértve az államfőt is csak a saját hatáskörén belül cselekedhet”.
Az ukrán elemzők véleménye az utóbbi időben erősen megoszlik Timosenko sorsával kapcsolatosan.
Volodimir Feszenko ismert politológus szerint Timosenko szabadon bocsátása nem lesz kulcskérdés Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás aláírásának, így a bebörtönzött ellenzéki vezető “marad ott, ahol van”. “Bármennyire is paradox, ez éppen az Ukrajnára gyakorolt orosz nyomás miatt lesz így. Az a megérzésem, hogy ez arra készteti az uniót, hogy e feltétel teljesülése nélkül is aláírja a megállapodást Kijevvel.”
Feszenkóval ellentétes állásponton van Volodimir Horbacs, az euroatlanti együttműködési intézet elemzője. Szerinte Timosenko ügye szeptember végéig rendeződik, mert Janukovics a Moszkva általi nyomásgyakorlás miatt jobban érdekelt a társulási megállapodás aláírásában mint az Európai Unió.
Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt politikai tanácsának elnöke a napokban szintén azon reményének adott hangot, hogy pártja vezetőjének külföldi gyógykezeléséről szeptember végéig kedvező döntés születik. Hozzátette, hogy Timosenko külföldre utazásának engedélyezése az első lépés lehet a szabadon bocsátása felé.
Kijev abban bízik, hogy novemberben az EU vilniusi csúcsértekezletén létrejön a szabad kereskedelmet is tartalmazó társulási megállapodás Ukrajna és az unió között.(MTI)

Scroll To Top