Januárban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

Az idei év első hónapjában tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon, 437 200 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, ami több mint 200 ezres – 32,6 százalékos – csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint tavaly decemberhez képest ugyanakkor 22 900-zal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma.
Januárban 192 500 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek harmincegy százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10 százalék volt januárban, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,3 százalékos értéket mutatott.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013 negyedik negyedévében 403 300 főt tett ki, amely 9,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékponttal volt alacsonyabb.
A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év januárjához képest is. Összesen 127 500 tartós állás nélküli szerepelt a regiszterben, az összes álláskereső 29,2 százaléka tartozott ebbe a csoportba. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 49,2 százalék volt.
A 2014-es év első hónapjában a foglalkoztatók összesen 32 000 üres álláshelyet jelentettek be, amely egy év alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások hetven százalékához a foglalkoztatók támogatást igényeltek.
A legtöbb új, 3 ezer feletti munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből érkezett, e négy megyéből érkező álláslehetőségek a teljes kínálat 43,4 százalékát tették ki.
Összességében 2014. januárban 122 200 munkahely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 64 200 állás maradt betöltetlen.
2014 januárjában 6 cég 181 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be az illetékes munkaügyi kirendeltségeken. Az érintett létszám jelentős csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához és az elmúlt hónaphoz képest is.(MTI)

Scroll To Top