Januárban enyhült az euróövezeti infláció éves szinten

A vártnak megfelelő mértékben lassult januárban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala csütörtökön.

Az Eurostat végleges adatai szerint januárban 8,6 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a decemberi 9,2 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon, novemberben pedig 10,1 százalékon állt. Az elemzői várakozások átlagában 8,6 százalék szerepelt januárra.
Az euróövezetben 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban decemberhez képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel.
Éves bázison 18,9 százalékkal nőttek az energiaárak januárban, ami azonban lassulás a decemberi 25,5 százalékhoz képest.
Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára 14,1 százalékkal nőtt januárban, nagyobb ütemben a decemberi 13,8 százaléknál. A nem energiaipari cikkek 6,7 százalékkal drágultak a decemberi 6,4 százalék után. A szolgáltatások ára januárban 4,4 százalékkal nőtt a decemberi szintén 4,4 százalék után.
Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció a decemberi 5,2 százalék után januárban 5,3 százalék volt.(MTI)

Scroll To Top