Jacenyuk: Ukrajna végrehajtja a genfi megállapodásokat, de szembeszáll az orosz agresszióval

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette pénteken, hogy országa végre fogja hajtani az április 17-i genfi megállapodásokat. Oroszországot ugyanakkor egy egész Európát fenyegető ukrajnai agresszió előkészületeivel vádolta.

“A világ még nem felejtette el a második világháborút, Oroszország viszont már a harmadikat akarja elindítani. Minden felelősség az Oroszországi Föderáció vezetését terheli az Ukrajna területén folyó erőszakért, a nemzetközi biztonság veszélyeztetéséért. Ez az az ország, amely megsérti az ENSZ alapokmányát, a kétoldalú kötelezettségvállalásainkat, és amely úgy viselkedik, mint egy állig felfegyverzett gengszter” – fogalmazott a miniszterelnök.
“Ukrajna kormánya a továbbiakban is a genfi megállapodások végrehajtása mellett száll síkra. Végrehajtjuk az alkotmány reformját, és azzal fordulunk Oroszországhoz, hogy teljesítse azt, amit ő megígért…” – mondta Jacenyuk kormánya pénteki ülését megnyitva.
A kormányfő úgy vélte, kudarcot fog vallani Moszkvának az a terve, hogy katonai és politikai értelemben is megkaparintsa Ukrajnát.
Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kísérlete – mint fogalmazott – egész Európát háborús konfliktusba sodorhatja.
Szavai szerint nemzetközi bűncselekményt követ el Moszkva azzal, hogy “terroristákat” támogat Ukrajna területén. Felszólította a világközösséget, hogy egyesüljön az orosz agresszióval szemben,és kényszerítse rá Oroszországot kötelezettségvállalásai teljesítésére.
Jacenyuk úgy véli, hogy Moszkva célja a május 25-re kiírt ukrajnai elnökválasztás meghiúsítása, a kormány megbuktatása, majd az ország elfoglalása. Leszögezte, hogy Oroszországnak ezek közül egyik tervét sem engedi Kijev megvalósítani. “Minden eszközzel és módszerrel, amivel csak rendelkezünk, beleértve politikait, diplomáciai és katonait, azon leszünk, hogy megvédjük országunkat” – szögezte le a kormányfő.
Az ukrán válság megoldására összehívott genfi négyoldalú találkozón az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna és az EU között április 17-én született megállapodás a feszültség enyhítését célzó konkrét lépésekről.
Az aláírók felhívással fordultak a konfliktusban érintett minden ukrajnai félhez, hogy mondjanak le az erőszakról, megfélemlítésről és provokációkról. Elítélték a szélsőségesség, rasszizmus és vallási türelmetlenség, ezen belül az antiszemitizmus minden formáját.
Az aláírók állást foglaltak az összes illegális fegyveres csoport lefegyverzése, és minden minden megszállt épület kiűrítése mellett.
Megállapodtak abban is, hogy az EBESZ megfigyelői missziójának támogatnia kell az ukrán hatóságokat a genfi megállapodás megvalósításában. Az Egyesült Államok, az EU és Oroszország kötelezettséget vállaltak, hogy megfigyelők kiküldésével is segítik a missziót.
A felek megállapodtak egy széles körű nemzeti párbeszéd ösztönzésében is.(MTI)

Scroll To Top