Jó hír a devizahiteleseknek – Kúria: az árfolyamrés tisztességtelen

Tisztességtelen az árfolyamrés – a vételi és az eladási árfolyamok alkalmazása -, mert ezzel szemben nem áll a fogyasztónak közvetlenül nyújtott szolgáltatás, és alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem érthető, nem átlátható – állapította meg a Kúria hétfői jogegységi döntésében.

A Kúria hétfői sajtótájékoztatóján Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője kiemelte: a döntés alapján tisztességtelen az árfolyamrés, helyette a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell alkalmazni.
Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője kiemelte: álláspontja szerint a jogegységi határozatnak az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos része a legfontosabb, mert a szigorú feltételeknek nagyon kevés szerződés fog megfelelni. A Kúria döntése szerint az egyoldalú módosítást lehetővé tevő szerződési feltételeknek számos, szigorú elvnek kell megfelelniük – mint például az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a felmondhatóság és a szimmetria elve -, és ha ezeknek nem felel meg, akkor tisztességtelen a szerződésmódosítás.(MTI)

Devizahitel: Döntött a Kúria, a tanács 3 pontban hozott határozatot a devizahitelek kérdéseiben

Devizahitelek: Erősödött az OTP részvénye a Kúria jogegységi döntése után

Devizapiac: Átmeneti forinterősödés

Ma dönt a Kúria, megborulhat az OTP

 

Scroll To Top