Iszlám Állam – Törökország nem egyezett bele, hogy az incirliki támaszpontról támadják a terroristákat

A török kormány hétfőn cáfolta, hogy “új megállapodást” kötött volna az Egyesült Államokkal arról, hogy az amerikai légierő igénybe vehesse a dél-törökországi incirliki légitámaszpontot az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai elleni támadáshoz – jelentette honlapján a The Washington Post című amerikai lap.

Ankara ezzel amerikai katonai forrásoknak azt a vasárnapi közlését cáfolta, miszerint Törökország beleegyezett, hogy az Egyesült Államok és az IÁ elleni szövetség más erői igénybe vehessék a területén lévő támaszpontokat, beleértve az incirliki légi bázist, amely mindössze 160 kilométerre fekszik a szíriai határtól. A bejelentést szerint egyébként, amit Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is üdvözölt, Ankara abba is beleegyezett, hogy területén harcosokat képezzenek ki a szíriai mérsékelt ellenzék számára.
Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes szerint tárgyalások valóban folynak lehetséges lépésekről, de “jelenleg nincs megállapodás” arról, hogy Incirliket, ahonnan a NATO-megállapodás alapján ott állomásoztatott amerikai katonai gépek humanitárius segélyt szállítanak a szíriai menekültek, IÁ-célpontok elleni támadásokra is felhasználhassák.
Az incirliki bázis támadó célokra történő átengedése megkönnyítené az amerikai légierő számára az IÁ elleni műveleteket Szíria területén. A gesztus egyben hangsúlyozná Törökország elkötelezettségét a terroristák elleni harc iránt. Ankara ugyanakkor korábban közölte, hogy nem engedélyez a területéről kiinduló csapásokat, ha azok nem irányulnak Bassár el-Aszad rendszere ellen is, amelyet török részről felelősnek tartanak a szíriai állapotok kialakulásáért.
Törökország egyúttal azt is követeli, hogy Észak-Szíriában hozzanak létre egy légtérzárral is megerősített ütköző övezetet, amibe az Egyesült Államok nem egyezett bele. Ankara a szíriai ellenzékiek kiképzéséről szóló bejelentést nem cáfolta, ugyanakkor nem világos, hogy a lázadókat ki és pontosan hol fogja fegyverforgatásra oktatni.
A török kormány szerint a pufferzónában lehetne elszállásolni a Törökországba menekült 1,5 millió szíriait és ott lehetne kiképezni a felkelőket is.
Az amerikai fegyveres erőknek a közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM) közölte, hogy amerikai és szaúdi gépek vasárnap és hétfőn nyolc légicsapást hajtottak végre, zömmel a terroristák által ostromlott Kobani környékén, de támadták az IÁ rakkai központját is.(MTI)

Scroll To Top