Ukrán válság – Londoni elemzők: nem okoztak hitelszűkét Oroszországban a szankciók - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Londoni elemzők: nem okoztak hitelszűkét Oroszországban a szankciók

Feszesebbé váltak ugyan a hitelpiaci kondíciók Oroszországban az elmúlt hónapokban, annak azonban egyelőre nincs jele, hogy az ukrajnai konfliktus miatt foganatosított nyugati szankciók az orosz gazdaság banki hitelellátásának zuhanását okozták volna – állapították meg hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szankciók pénzügyi hatásai még nem érződnek teljes mértékben.
Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai szerint nem mutatkoznak jelei az orosz hitelpiac olyan mértékű összeroppanásának, mint amilyen a 2008-as pénzügyi válság nyomán bekövetkezett.
A ház elemzői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a bankközi kamatok már emelkednek, és ez kezd beszűrődni a reálgazdaság hitelköltségeibe is. A Capital Economics kimutatása szerint az orosz vállalati szektornak folyósított rubelhitelek átlagos kamata az év eleje óta 150 bázisponttal 11 százalékra, a dolláralapú hitelek kamata 200 bázisponttal 7 százalék fölé emelkedett.
A cég közgazdászai szerint ráadásul alapos okkal feltételezhető, hogy az orosz gazdaság hitelkondíciói a következő hónapokban még tovább szigorodnak. Ehhez várhatóan hozzájárul az orosz jegybank is, amely a Capital Economics előrejelzése szerint ebben a hónapban újabb kamatemeléssel reagál a rubelre nehezedő piaci nyomásra.
A ház várakozása szerint mindemellett a nyugati szankciók teljes körűen még csak ezután kezdik éreztetni hatásaikat az orosz gazdaságban. Igaz, hogy a nettó tőkekiáramlás az idei harmadik negyedévben 13 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben mért 24 milliárd dollárról, de még így is meghaladta a harmadik negyedévi nominális orosz folyómérleg-többletet, amely 11 milliárd dollár volt.
Ráadásul a rubel gyengesége arra vall, hogy a tőkekivonás a negyedik negyedév elején ismét gyorsult – áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.
A ház szerint ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy Oroszország külső adósságtörlesztései emelkedni fognak az év vége felé, és ebben a helyzetben az orosz pénzügyi hatóságok arra kényszerülhetnek, hogy a devizatartalékok megcsapolásával segítsék a magánszektorbeli adósokat törlesztési kötelezettségeik teljesítésében.
Más nagy londoni házak a romló pénzügyi környezetben érdemi kockázatnak tartják az orosz államadós-besorolások leminősítését is.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi tanulmányukban közölték: elsősorban arra látnak esélyt, hogy a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings minősíti vissza Oroszországot, összhangba hozva orosz besorolásaikat a Standard & Poor’s osztályzataival.
A három nagy hitelminősítő közül az S&P tartja nyilván a leggyengébb, “BBB mínusz” devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch egy, a Moody’s két fokozattal jobb besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.
Ha a Standard & Poor’s az orosz devizaadós-osztályzatot tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású besorolását ennél a hitelminősítőnél.(MTI)

Scroll To Top