Iszlám Állam – Franciaország készen áll a katonai akciók fokozására Irakban

Franciaország készen áll a katonai akciók fokozására, azok gyors és hatékony végrehajtására az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen Irakban – mondta Francois Hollande francia államfő szerdán, miután fogadta hivatalában Haider al-Abádi iraki miniszterelnököt.

“Továbbra is támogatjuk katonailag Irakot, amely egy nagyszabású terrortámadás áldozata” – fogalmazott a francia elnök a megbeszélés után.
“Az iraki hadsereg három hónapja folytat katonai akciókat, a (nemzetközi) koalíció támogatásával, és ezek az akciók vitathatatlan előrelépéseket, és katonai, így tehát politikai sikereket eredményeztek” – hangsúlyozta Hollande. Franciaország “kész fokozni az akciókat és azokat gyorsan és hatékonyan végrehajtani a koalíció részeként”, amelyben Párizs kilenc Rafale és hat Mirage típusú harci géppel vesz részt – tette hozzá a francia elnök.
Az iraki miniszterelnök azt mondta, hogy Bagdadban “biztonságos a helyzet”. “Jelenleg afelé tartunk, hogy az Iszlám Állam által elfoglalt teljes területünket felszabadítsuk, és úgy gondoljuk, hogy a felszabadulás már nincs messze” – hangsúlyozta Haider al-Abádi.
Szerinte “ma már egyre nagyobb az optimizmus és a remény aziránt, hogy Irak képes lesz egységes országként és nemzetként fellépni”.
Az iraki kormányfő az újjáépítéshez is segítséget is kért.
“Az IÁ által lerombolt övezetek újjáépítése nagyon fontos téma, mert a terrorizmus táptalaja a szegénység és az embereknek a gazdasági helyzet miatti elégedetlensége” – hívta fel a figyelmet.
Az IÁ elleni harcra létrejött koalíció első miniszteri szintű brüsszeli értekezletét követően szerdán kiadott zárónyilatkozatban a több mint hatvan részt vevő állam is azt fogalmazta meg, hogy IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció kezd sikereket elérni a dzsihadisták előrenyomulásának megállításában Irakban és Szíriában.
Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. A Washington vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is légi hadműveleteket indított a terrorszervezet ellen. Franciaország azonban csak az iraki csapásokban vesz részt, Szíriában a mérsékelt ellenzéki erőket támogatja.(MTI)

Scroll To Top