Iszlám Állam – Dzsaafari: Bagdad nem működik együtt harmadik ország csapataival

Bagdad nem működik együtt harmadik ország csapataival az Iszlám Állam szervezete elleni harcban – szögezte le az iraki külügyminiszter csütörtökön, orosz kollégájával folytatott moszkvai tárgyalásait követően.

Ibráhim al-Dzsaafari az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azokat a híreket cáfolta, amelyek szerint külföldi katonai erő harcolna Irakban. Közölte ugyanakkor, hogy az iraki nemzeti fegyveres erők “a helyi törzsek katonai alakulataival és a pesmerga erőkkel (kurd hadsereg) intenzíven együttműködnek. “Világossá tettük, hogy képesek vagyunk ellensúlyozni az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseivel kapcsolatos kihívásokat” – mondta.
Az Egyesült Államokban azt feltételezik, hogy iráni katonák harcolnak Irak területén – írta az Interfax.
Szergej Lavrov a közös tájékoztatón elmondta, Oroszország továbbra is segítséget nyújt Iraknak, hogy erősíteni tudja védelmi képességét az Iszlám Állam jelentette terrorfenyegetéssel szemben, biztosítani tudja az ország egységét, területi épségét és azt, hogy ne avatkozhassanak be a belügyeibe. Az orosz külügyminiszter hozzátette, Ibráhim al-Dzsaafarival tárgyalva megerősítette Moszkva “szolidaritását annak a baráti országnak a vezetésével, amely terrortámadást ver vissza”.
Lavrov azt is kifejtette, Moszkva nem tartja helyesnek, hogy az Iszlám Állam szervezete ellen harcoló nemzetközi koalíció elutasította a szíriai hatalommal való együttműködést. Azt mondta, hogy ez a döntés a szándékolttal ellentétes hatást vált ki és rövidlátó szemléletet tükröz.
Az orosz diplomácia vezetője azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva kész folytatni az együttműködést a külföldi partnerekkel a nemzetközi terrorizmussal szemben a nemzetközi jog alapján és az ENSZ központi szerepének biztosításával. Oroszország ugyanakkor azt javasolja, hogy az ENSZ BT védnöksége alatt végezzék el a Közel-Keleten és Észak-Afrikában meglévő fenyegetések, így a terrorizmus és a szélsőséges mozgalmak átfogó elemzését, hogy “egységes megközelítést” dolgozzanak ki velük kapcsolatban.
Lavrov szerint erre azért lenne szükség, “hogy ne fordulhasson elő az a furcsa helyzet, hogy amíg egyes esetekben mindenki a terrorista egyesülés ellen harcol, addig ugyanazokat a szélsőségeseket partnerekként kezelik az ellenszenves rendszerek megbuktatásában”.(MTI)

Scroll To Top