Ismét ukrán katonák haltak meg a kiéleződő konfliktusban

Három ukrán katona elesett, és nyolc megsebesült az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai harcok övezetében – közölte Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szavai szerint az ukrán fegyveres erők az újabb veszteségeket Donyeck és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében szenvedték el.
A TSZN ukrán hírtelevízió értesülése szerint a három katona Mariupol térségében vesztette életét, mert felderítés közben aknatűz alá kerültek.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában összesen 25-ször nyitottak tüzet a Moszkva által támogatott szakadárok az ukrán katonák állásaira. Továbbra is feszült a helyzet a Donyeck melletti Avgyijivka településnél. Az ott lévő katonai állásokat 14 alkalommal lőtték a szakadárok, a minszki egyezményben tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetve.
A május eleji ünnepek viszonylagos nyugalma után az utóbbi napokban ismét fellángoltak a harcok a Donyec-medencében. A szakadárok heves tüzérségi támadásainak következtében szombaton öt katona vesztette életét, és négy sebesült meg.
A szemben álló felek változatlanul egymást vádolják a konfliktus kiélezésével és a minszki egyezmény által tiltott fegyverek bevetésével. A DAN szakadár hírügynökség hétfői jelentésében meg nem nevezett “védelmi” forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők az éjjel folyamatosan lőtték nehéztüzérségi fegyverekkel a Donyecktől mintegy negyven kilométerre délre fekvő Dokucsajevszket. A településre összesen 26, 122 milliméteres aknagránátot lőttek ki.(MTI)

Scroll To Top