Ismét törvénysértéssel vádol a bolgár versenyhivatal két cseh és egy osztrák energetikai céget

A bolgár energiapiacon elfoglalt domináns helyzetükkel való visszaéléssel vádolta meg a szófiai versenyhivatal a Cseh Energetikai Műveket (CEZ), a szintén cseh Energo-Pro céget, valamint az osztrák WVM energetikai társaságot – közölték pénteken Prágában.

A versenyhivatal szerint a három cég szándékosan akadályokat gördített a bolgár vállalatok és intézmények elé, hogy azok megváltoztassák áramszolgáltatójukat, illetve a szabad piacon vegyenek villanyáramot.
A három társaság ellen lényegében ezen a címen már tavaly márciusban eljárás indult. Most mindhárman két hónapot kaptak arra, hogy válaszoljanak a bolgár intézménynek, amely ezután meghozza döntését.
“A vád nem új, az új csak az, hogy kikérték álláspontunkat. Megtesszük, amit kérnek” – jelentette ki Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője. Ugyanakkor leszögezte: a CEZ továbbra is alaptalannak tartja a vádat, és teljes mértékben visszautasítja. “Társaságunk mindig betartotta Bulgária törvényeit és az Európai Unió előírásait” – hangsúlyozta Pulpánová.
Hasonló álláspontot fogalmazott meg a cseh jelentések szerint az osztrák EVM is. “Ez a vád alaptalan. Most hatvan napunk van arra, hogy igazunkat bebizonyítsuk” – reagált Reuters szerint az EVM szóvivője.
Az Energo-Pro társaság nem kommentálta a bolgár bejelentést.
A CEZ több mint kétmillió háztartásnak és vállalatnak szolgáltat áramot Szófiában és Nyugat-Bulgáriában.(MTI)

Scroll To Top