Iráni atomprogram – Amerika nem vak és ostoba

Az Egyesült Államok nem vak és nem ostoba módra folytat tárgyalásokat az iráni nukleáris programról, s kész megvédeni közel-keleti szövetségeseit – jelentette ki egy, az NBC televízió által vasárnap közvetített interjúban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry azután nyilatkozott a tévécsatornának, hogy szombaton éjjel megállapodás nélkül zárultak Irán és a Hatok – az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország – diplomáciai vezetőinek genfi megbeszélései Teherán atomprogramjának leállításáról és az iszlám köztársaság elleni szankciók feloldásáról.
Az amerikai diplomácia vezetője megismételte, hogy Barack Obama elnök elkötelezettje Izrael biztonságának. Ez azt követően tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy az Iránnal folytatott tárgyalások miatt diplomáciai feszültségek keletkeztek az Egyesült Államok és legfontosabb közel-keleti szövetségese között. Kerry megerősítette, hogy Washington kész megvédeni az öbölmenti arab államokat is minden külső támadással szemben.
“Nem vagyunk vakok és ne higgyék, hogy bolondok vagyunk” – hangsúlyozta John Kerry, rámutatva, hogy az amerikai tárgyalódelegáció tagjai olyan szakemberek, akik egy élet munkáját fektették az olyan problémakörök kezelésébe, mint amilyen Irán, a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása.
Kerry hangsúlyozta eltökéltségét, hogy Iránnal vagy jó megállapodás jöjjön létre, vagy semmilyen sem. Mint mondta, végül azért nem született megállapodás, mert a tárgyalásokon olyan garanciákat kívánnak elérni, amely Izraelt és a többi szövetséges országot és érdekelt felet is kielégítik.
A megállapodás nélkül véget ért, három napig tartó genfi tárgyalásokat november 20-án folytatják.(MTI)

Scroll To Top