Iraki lázadás – Az olasz külügyminiszter az Európai Unió fellépését kérte

Az európai unió külügyminiszteri tanácsának összehívását kérte Federica Mogherini olasz külügyminiszter hétfőn Catherine Ashtontól az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjétől az Irakban, valamint a Gázai-övezetben és Líbiában kialakult helyzet politikai rendezése érdekében.

Federica Mogherini az olasz közszolgálati rádióban jelentette be, hogy levelet írt Catherine Ashtonnak, amelyben a külügyminiszteri tanács összehívását kezdeményezte.
A Külügyek Tanácsának témája Irak, a Gázai-övezet és Líbia lenne – hangsúlyozta Federica Mogherini, akit a római kormány július végén az Európai Bizottság következő kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, vagyis Ashton utódjának jelölt.
Jelenleg Olaszország tölti be az EU félévente változó elnökségének tisztségét.
“Irakban politikai megoldást kell találni, új regionális egyensúly kialakításával az egész közel-keleti térségben” – fogalmazott az olasz külügyminiszter. Hozzátette: Irak stabilizálásában Törökország, Irán, Szaúd-Arábia nyújthat segítséget.
A Külügyek Tanácsa, amelynek Catherine Ashton az elnöki tisztségét is betölti, határozza meg és hajtja végre az EU kül- és biztonságpolitikáját, amely érinti a kereskedelmet, a fejlesztési együttműködést és a humanitárius segítségnyújtást is. A tanács ülésein a külügyminiszterek mellett a védelmi és a kereskedelmi, gazdasági tárcák vezetői is részt vehetnek.
Federica Mogherini kijelentette: meg kell állítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) csapatait. Ezért Olaszország beavatkozást mérlegel Irak északi részén. Federica Mogherini úgy fogalmazott, nem a szó szoros értelmében vett katonai beavatkozás lenne, hanem “az iraki Kurdisztán autonóm kormánya katonai fellépésének támogatása”. Ezen kívül az Olaszország kezdeményezte fellépés érintené a civil lakosság segítését, valamint humanituárius folyosók megnyitását is.
Az olasz külügyminiszter elmondta, hogy Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter nemzetközi konzultációba kezdett. Federica Mogherini vasárnap közölte, hogy telefonon tárgyalt Maszúd Barzánival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével¸ aki nemcsak a polgári lakosság megsegítésében kérte Olaszország segítségét. “A nemzetközi közösség teljes mozgósítására van szükség” – hangoztatta Mogherini.
Korábban az olasz külügyminisztérium aggodalmának adott hangot az iraki keresztény lakosságot ért üldöztetés és bűncselekmények miatt. A tárca jelezte: támogatja Barack Obama amerikai elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok légi csapásokat mér az Iszlám Állam harcosainak állásaira.(MTI)

Scroll To Top