Inspiráló vezetési modell

Így lett a néhány tízmilliós bevételű cégből tízmilliárdos forgalmú vállalat. Inspirációra épülő vezetési módszerét mutatta be Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a KKV Akadémia által szervezett Sikeres vezetési stílusok konferencián. Inspiráló célok, empátia, bevonás és őszinte elismerés. Ezekre alapul az inspiráló vezetés.

 

A vállalkozás csapatjáték

 

„Nagy eredményeket csak csapatban lehet elérni. A csapatot emberek alkotják, azonban az inspiráló célok tartják össze, a célokért végzett összehangolt munka viszi előre és a működést segítő szabályok segítik” – mondta Markovich Béla.

 

Véleménye szerint a legfontosabb, hogy a vállalkozásnak legyen egy mindenki által ismert, elfogadott, inspiráló célja. Ennek olyannak kell lennie melyet a munkatársak is elfogadnak sajátjukként. De a célnak nem csak a munkatársakat kell meg szólítani, hanem az egész célpiacot.

 

“Mi a Mapei-nél így fogalmaztuk ezt meg: mindenkor készen állunk, hogy tartós és környezetbarát termékeinkkel és megoldásainkkal, valamint minden tudásunkkal segítsük az építőket és az építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában” – mondta a Markovich Béla.

 

Empátia és emberség

 

Egy cégben – csapatban – a legfontosabb érték az ember. Olyan munkatársakat kell keresni, akik képesek azonosulni a célokkal és tenni is hajlandók érte. A vezető legfontosabb feladata, hogy ezeket az embereket megtalálja, felvegye és nap mint nap inspirálja, tettekre ösztönözze őket.

 

Ehhez a vezetőnek empatikusnak kell lennie. A szakember véleménye szerint nem lehet jó vezető az, aki nem szereti az embereket, nem szereti a munkatársait. Szinte családtagként kell tekinteni a munkatársakra. Meg kell hallgatni őket, figyelmet fordítani rájuk és segíteni akár a személyes céljaik elérében is.

 

Bevonás

 

A Mapei-nél alapszabály a vezetők számára, hogy nem szabad megoldani a munkatársak helyett a problémákat, hanem minden körülményt biztosítani kell a megoldáshoz, legyen az tudás, szakértői segítség vagy valamilyen erőforrás.

 

Persze ehhez elengedhetetlen, hogy lehetőség szerint mindenkit be kell vonni a tervezési folyamatokba is már a legelején.

 

Szép munka!

 

„Az inspiráló vezető legfontosabb eszköze az őszinte elismerés. A jó teljesítmények őszinte elismerése. Ez az az eszköz, ami nálunk nagyon jól bevált. Én a pályafutásom alatt nem találtam olyan erős és hatásos motiváló módszert mint ez” – mondta Markovich Béla.

 

Az őszinte elismerés legyen azonnali, konkrét, személyes, ha lehet érzelmekkel teli és mindenképpen őszinte. Ez gyakorolni kell, hogy inspiráló legyen a munkatársaknak. Persze minél jobban ismerjük a kollégáinkat, annál könnyebb. De  még mindig jobb, ha sután és ügyetlenül dicsér a vezető, mint ha sehogy.

Scroll To Top