Ingatlanbefektetési titkok – Kié is Németország?

Németország a mai napig igen kedvelt a befektetők körében, sőt az ország esetében növekvő trendekről beszélhetünk. A munkanélküliség az európai átlaghoz képest alacsony, az ország gazdasága – a leginkább politikai nehézségek ellenére is – erős. Nem csoda hát, hogy az erős gazdaság igen csábító a befektetők számára.

A világ más tájairól érkezők igen nagy fantáziát látnak elsősorban az ingatlanbefektetésekben, így szeretnének az erős német gazdaságból profitálni. Az elmúlt néhány évben a külföldi ingatlanbefektetők száma egyre nő, amint az a Savill ingatlanspecialista cég felméréseiből kiderül.

2015-ben az ingatlanvásárlók és -befektetők 68 százaléka külföldi volt és csak 32 százalék érkezett Németországból. Néhány évvel ezelőtt ez az arány fordított képet mutatott: 2009-ben a vásárlók/befektetők 86 százaléka német volt és csupán 12 százaléka külföldi. A Savill elemzői szerint ma már nem csak a kétharmados külföldi többség a meghatározó, hanem az is, hogy ezáltal a németországi ingatlanárak is igen magasra kerülhetnek.

Marcus Lemli, a Savill németországi vezetőjének véleménye szerint: “Az ingatlanbefektetések rizikója az egész világon igen magas, ezért nem meglepő, hogy a nagy befektető cégek olyan gazdaságok és piacok felé fordulnak, amelyek stabilak. Emellett igen fontos azt is megfgyelni, hogy a befektető cégek számára egyre fontosabb befektetéseik diverzifikációja. Így van ez a nagy amerikai cégek esetében is, amelyek eddig otthon tartották pénzüket, de ma már más, gazdaságilag stabil országok felé is nyitnak.”

Becslések szerint az elmúlt évben mintegy 55 milliárd euró érkezett külföldi ingatlanbefektetőktől, akik nagyrészt irodaházakba fektettek be. “Ilyen nagyságrendű befektetési összeg legutóbb 2007-ben érkezett, azonban meglátásom szerint a trend a következő években változatlan marad” – teszi hozzá a szakember.

Lemli szerint az árak emelkednek, azonban az elemző nem tart árrobbanástól és a megemelkedett árakat csupán a nagy érdeklődésnek és befektetési kedvnek tudja be, hisz elmondása szerint ma már az ingatlanbefektetések sokkal biztonságosabbak a tőzsdei befektetéseknél.

Az állami alapok valamint a bankok és biztosítási cégek pénzügyi kezelői olyan nagyvolumenű épületekbe szeretnének pénzt fektetni, amelyek akár a 100 millió eurós határt is átléphetik. A befektetők leginkább az irodaházakban és a bevásárlóközpontokban látnak fantáziát. Nem meglepő tehát, hogy csak ilyen jellegű ingatlanokra mintegy 20 milliárd eurós befektetési összeg érkezett az elmúlt évben – ez mintegy 36 százalékkal több pénz az előző, 2014-es évhez képest.

A kereslet az ingatlanok iránt nagy, a kínálat azonban csökken, így a vásárlóknak magasabb árakkal kell számolniuk. A trend azonban nem fordul meg: “Az ingatlanbefektetők jelenleg úgy gondolkoznak, hogy a magas árak miatti alacsonyabb hozammal is megelégszenek, hisz ez egy hosszútávú befektetés. Emellett arra is számítanak, hogy az évek során vagy az ingatlanárak, vagy pedig a bérleti díjak emelkedni fognak, így extra profitra tehetnek szert.”
Forrás http://hu.sofortgmbh.eu/

Scroll To Top