INA-Mol-ügy – Az adóhivatal visszautasította az INA fellebbezését adótartozás-ügyben

A horvát adóhivatal időtúllépés miatt visszautasította az INA olajipari vállalat fellebbezését adótartozás-ügyben – tette közé az INA honlapján, pénteken.

Az adóhivatal szerint az INA 2010-2011-ben 319 millió kuna (12 milliárd forint) adótartozást halmozott fel. Erről tavaly októberben értesítette is a céget. Az INA akkor azonnal fellebbezett a döntés ellen, mert szerintük a vizsgálat nem volt megalapozott, és igazságtalanul határozták meg az adótartozást.
Az INA közölte: akkor is és most is az előírásokkal és jogszabályokkal összhangban fizette az adót.
Az olajipari vállalat nyilatkozatában az áll, hogy a vállalat a törvényes határidőn belül fellebbezett, egyben bejelentette: minden törvényes eszközt felhasznál, hogy ezt be is bizonyítsa.
Az INA közleményében hangsúlyozta, hogy az ilyen visszaható megállapítások negatív hatással vannak a horvátországi finomítói üzletágra és a tervezett beruházásokra.
„A finomítói üzletág szempontjából ez különösen kihat a pénzügyileg igényes és komplex beruházásokra, mint a rijekai finomítóba tervezett veszélyes hulladék feldolgozására alkalmas technológia telepítése” – állt a közleményben.
Korábban az MTI már írt arról, hogy 2013-ban is született egy hasonló döntés, akkor az adóhatóság a 2008-2009-es üzleti évet vizsgálta, és kamatokkal együtt 220 millió kuna (9 milliárd forint) adótartozást követelt a cégtől. Az INA akkor emiatt pert indított a közigazgatási és munkaügyi bíróságon, az ügyben még nem született döntés.(MTI)

Scroll To Top