IMF: lassú ütemben, de gyorsulhat idén a növekedés

Az októberben vártnál lassabb ütemben ugyan, de gyorsulhat az idén a világgazdasági növekedés, miután a bővülést akadályozó tényezők gyengülnek – közölte féléves Világgazdasági Kilátások jelentésének negyedéves felülvizsgálataként kiadott értékelésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán.

A szervezet számításai szerint így a világgazdaság bruttó hazai terméke a tavalyi 3,2 százalék után idén 3,5 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal bővülhet, rendre 0,1 százalékponttal lassabb ütemben, mint ahogyan azt októberben várták. Az IMF a gyorsuló növekedési ütem előrevetítésében az euróövezeti kilábalás stabil folytatását feltételezi.
A valutaalap szakemberei szerint a gazdaságpolitikai intézkedésekkel sikerült csökkenteni az akut válság kockázatait az euróövezetben és az Egyesült Államokban. Az euróövezetben azonban az elhúzódó recesszió után késlekedik a növekedés, és ez a folyamat tovább húzódhat, ha nem marad fenn a reformok jelenlegi lendülete – írta a szervezet.
Az IMF úgy látja, az euróövezeti GDP a 2012. évi 0,4 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,2 százalékkal csökken, 2014-ben pedig 1,0 százalékkal nő. Az idei prognózis 0,3 százalékponttal, a jövő évi 0,1 százalékkal marad el az októberben vártnál. A német gazdaság kilátásait az euróövezetihez hasonló mértékben rontotta a washingtoni székhelyű szervezet, így a 2012. évi 0,9 százalékos növekedés után 2013-ban 0,6 százalékos, 2014-ben pedig 1,4 százalékos növekedést vár.
Az Egyesült Államok gazdasága mindeközben a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után az idén 2,0 százalékkal, 2014-ben pedig 3,0 százalékkal bővülhet, rendre 0,1 százalékkal lassabban, illetve gyorsabban, mint azt korábban várták.
A szervezet szerint a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban a bruttó hazai termék a 2012. évi 5,1 százalék után 2013-ban 5,5 százalékkal, 2014-ben 5,9 százalékkal nőhet. Az elmúlt időszakban a növekedés nagy részét az ösztönző gazdaságpolitikák segítették, de a fejlett gazdaságok gyengélkedése tompítja a külső keresletet – értékelt az IMF, hozzátéve, hogy egyre kisebb mozgástér van a további gazdaságélénkítésre.
Az IMF szerint a közép-kelet-európai térség gazdaságai a 2012. évi 1,8 százalékos bővülés után 2013-ban 2,4 százalékkal, 2014-ben pedig 3,1 százalékkal nőnek.
A Nemzetközi Valutaalap negyedéves felülvizsgálatakor nem közöl külön a magyar gazdaság kilátásaira vonatkozó előrejelzést.
Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza a jelentést ismertető sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a világgazdaságban optimizmus érezhető, különösen a pénzügyi piacokon. Ennek egy része talán jogos is – fogalmazott -, hiszen „talán sikerült elkerülni, hogy beleessünk a szakadékba, de még mindig magas hegyek állnak előttünk, amelyeket meg kell másznunk”.
A közgazdász szerint a pénzpiacok most egyértelműen „előrébb tartanak”, mint a reálgazdaság, így kérdéses, hogy ez túlzó-e, és piaci buborék alakult-e ki. Úgy fogalmazott: jelenleg még nehéz megválaszolni ezt a kérdést, de az bizonyos, hogy mindig időbe telik, amíg a pénzpiaci optimizmus átterjed a reálgazdaságra, és most az egyik legfontosabb közvetítőeszköz, a bankrendszer nincs túl jó állapotban.
Az euróövezeti válságkezeléssel kapcsolatban Olivier Blanchard hangsúlyozta, hogy négyévnyi válság után lehet már látni az euróövezeti integráció „dinamikáját és kihívásait”. Rámutatott: ez nagyon összetett folyamat, és a különböző országoknak más-más korlátai és nehézségei vannak, de végső soron amit most látunk, hogy két lépést tesznek előre és csak egyet hátra, az megoldáshoz vezet- tette hozzá.
Kifejtette: a bankunió létrehozása kulcsfontosságú, így ki kell alakítani a közös piacfelügyeletet, ki kell dolgozni a bankmentés keretrendszerét, és közös betétbiztosításról kell megállapodni. Ezen kívül valamiféle költségvetési integrációra van szükség az euróövezetben, hogy legyen egy közös pénzpiaci biztonsági háló. Megjegyezte: az egyes tagállamok adósságának összeömlesztésére azonban nincs szükség, hogy az euróövezet kilábaljon a válságból.tásaira vonatkozó előrejelzést.(MTI)

Scroll To Top