IMF-hitel – Elemzők: szimbolikus, demonstratív jelentősége van az végtörlesztésnek

Az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélik: inkább szimbolikus, illetve demonstratív jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, gazdaságpolitikailag kevés előny származik belőle.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti.
A vezető elemző emlékeztetett: a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Később, Fellegi Tamás és Varga Mihály tárca nélküli minisztersége alatt volt némi változás a kormány szemléletében, de miután 2012 végén, 2013 elején világossá vált, hogy a magyar kormány által kért megoldás, vagyis az, hogy újabb hitel helyett egy úgynevezett védőhálót nyújtson a valutaalap, nem járható út, ismét az IMF-től függetlenedés, függetlenség került előtérbe.
Török Zoltán kiemelte: „van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét”.
A vezető elemző rámutatott: a végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is – fűzte hozzá a Raiffeisen Bank vezető elemzője.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani, 2,2 milliárd eurós előtörlesztés makrogazdasági szempontból „sokat nem jelent”, ennek inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Véleménye szerint érdemi gazdasági előny nem származik a lépésből.
Árokszállási Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMF-hitellel párhuzamosan annak idején, 2008 őszén az Európai Bizottságtól is vett fel hitelt Magyarország. Az EU-hitelből 2014. negyedik negyedévben 2 milliárd eurót kell törleszteni, 2016-ban, az EU-hitel lejáratakor, a második negyedévben további 1,5 milliárd eurót.
Az Erste Bank elemzője rámutatott: a mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten.(MTI)

Scroll To Top