Íme, mit fog kezdeni Elon Musk azokkal a dollármilliárdos részvényeladásokkal

Mit kezd Elon Musk azokkal a milliárdokkal, amelyeket az elmúlt két hónapban a Tesla részvényeinek eladásából gyűjtött össze? Lehetségesnek, sőt talán valószínűnek is tűnik, hogy a pénz legalább egy részét a SpaceX-be, a másik vállalatába fektette, amelynek ő a vezérigazgatója és fő részvényese.

Mit kezd Elon Musk azokkal a milliárdokkal, amelyeket az elmúlt két hónapban a Tesla részvényeinek eladásából gyűjtött össze? Lehetségesnek, sőt talán valószínűnek is tűnik, hogy a pénz legalább egy részét a SpaceX-be, a másik vállalatába fektette, amelynek ő a vezérigazgatója és fő részvényese.

A november 8-a óta a 16,4 milliárd dollár értékű részvények Tesla-értékesítéséből származó bevétel nagy része a 11 milliárd dollárra becsült szövetségi adószámla kifizetésére megy el, így több mint 5 milliárd dollárja marad arra, hogy azt tegyen, amit szeretne.

 Még akkor is, ha végül 2 milliárd dollár plusz jövedelemadót fizet Kalifornia államnak, ahol a Tesla székhelye volt az év nagy részében, amelyek után most adót kell fizetnie, Musknak több mint 3 milliárd dollárja marad. Az pedig, hogy a közelmúltban mind a saját lakóhelyét, mind a Tesla vállalati központját a zéró állami jövedelemadóval rendelkező Texasba költöztette, valószínűtlenné teszi, hogy a maximális adót kell majd fizetnie Kaliforniának.

Talán többet mond: Néhány lábjegyzet a bejelentésben, amely részletesen ismerteti az eladások részleteit, valamint a SpaceX legutóbbi két tőke injekciójának időzítését, felveti annak lehetőségét, hogy Musk a vagyonának egy részét a nyilvánosan jegyzett Tesla (TSLA) részvényeiből a SpaceX magántulajdonban lévő vállalatának részvényeibe helyezi át.

Ez a kereskedelem egyedülálló Musk, az ország legmagasabban jegyzett vezérigazgatója számára. Ez az első alkalom a Tesla 12 éve alatt, amióta nyilvános, hogy a vállalat részvényeinek eladásából származó készpénzt megtartotta, ahelyett, hogy csak annyi részvényt adott volna el, amennyit a fenyegető adószámlák kifizetéséhez szükséges.

 Az időzítés jó, mivel az eladások egy olyan időszakban szabadítanak fel készpénzt, amikor a Tesla nagyon jól teljesít a piacon és a történelem hatodik olyan vállalatává vált, amely 1 billió dollárt ér és Muskot magát a világ leggazdagabb emberévé tette. És mindez akkor történik, amikor a másik kiemelt jelentőségű cége, a SpaceX több százmillió készpénzt gyűjt be a piacon, hogy finanszírozni tudja ambiciózus céljait. Ez a két tény, valamint a különböző beadványokban közölt részletek mindenképpen felvetik annak lehetőségét, hogy pénzt fektet a SpaceX-be.

Sem a SpaceX, sem a Tesla (TSLA) nem válaszolt arra, hogy Musk hogyan használja fel a részvényeladásból származó bevételt.

A Tesla, a milliárdos Elon Musk által vezetett elektromos autógyártó elkezdte lehetővé tenni, hogy az emberek Dogecoin-t, egy eredetileg viccből indított kriptovaluta ( nézd meg a kriptovaluta tőzsde) segítségével vásároljanak a márka termékeiből.

 

A legtöbb Tesla-részvény az adók fedezésére ment el

Musk 10,3 millió részvényt adott el azokon a napokon, amikor további 22,9 millió Tesla-részvény vásárlására vonatkozó opciókat gyakorolt. Az eladásokra 11 különböző napon került sor, november 8. és december 28. között.

Ezek az opciók 2022. augusztus 13-án jártak volna le, ezért volt értelme, hogy felhasználja őket a részvények megvásárlására. De amint ezt megtette, a részvények értéke, csökkentve a szerény lehívási árral, adóköteles jövedelemmé vált.

Musk az opciók lehívása után azonnal eladta a részvényeket és a SEC-bejegyzésben megjegyezte, hogy a tranzakciókra „kizárólag azért került sor, hogy a bejelentő személynek a részvényopciók lehívásával kapcsolatos adólevonási kötelezettségeinek eleget tegyen”.

De nem mindet.

A bejelentések nem utalnak arra, hogy miért hajtotta végre ezeket az eladásokat, amelyek az első alkalom, hogy olyan részvényeket adott el, amelyeket hosszabb ideig birtokolt, nem pedig olyanokat, amelyeket csak az opciók lehívásával szerzett.

Lehet, hogy azért, mert egy Twitter-szavazás eredményét akarta követni, amelyben megkérdezte követőit, hogy eladja-e részvényeinek 10%-át, hogy növelje adóköteles jövedelmét. De ugyanígy lehetséges, hogy pénzt szeretett volna biztosítani  a SpaceX számára.

Scroll To Top