Illés Zoltán: az OTP Banknak Oroszországban sokkal univerzálisabbnak kell lennie

Az OTP Banknak Oroszországban sokkal univerzálisabbnak kell lennie, nem néhány évre rendezkedik be – jelentette ki Illés Zoltán, a pénzintézet oroszországi leányvállalatának elnöke a Kommerszant című orosz napilapban hétfőn közölt interjúban.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság egész oldalas beszélgetést közölt a magyar szakemberrel, aki tavaly május 4-én foglalta el Alekszej Korovin után a vezetői posztot. A banknál azóta a vállalati hitelezés arányát 40 százalékra csökkentették, több magas kockázatú hitelt adtak ki a korábbiaknál és növelték az orosz vezetők arányát a pénzintézetben – írta a Kommerszant.
Illés Zoltán elmondta, hogy az OTP Banknak Oroszországban mintegy 160 részlege van, de további fejlesztéseket terveznek. Az oroszországi üzletekben és egyéb elárusító helyeken felszerelt terminálok száma meghaladja a 30 ezret. A pénzintézet portfóliójának több mint 50 százalékát az azonnali áruhitelezés (POS-kredit) és a hitelkártyák kibocsátása teszi ki.
Az OTP Bank oroszországi leányvállalata stratégiai helyet foglal el az OTP-csoporton belül és befektetni szándékozik Oroszországban – hangsúlyozta a magyar banki vezető, aki úgy vélte: nagy fontossággal bír a bevételek és a kiadások hatékony kezelése. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy keresik a helyi finanszírozási lehetőségeket.
Illés Zoltán elmondta, hogy a bank költség-bevétel mutatója közel 40 százalék, ami nagyon jó adat. Megemlítette, hogy a rossz hitelek aránya az OTP oroszországi leányvállalatánál 10,8 milliárd rubelről (körülbelül 80 milliárd forint) 19,3 milliárd rubelre nőtt (körülbelül 140 milliárd forint). Csak a 720 napnál nagyobb visszafizetési késedelmek esetében értékesítik a kliensek adósságát – tette hozzá.  (MTI)
www.kommersant.ru/doc/2164981

Scroll To Top