Idén és jövőre is 5 százalékos áramáremelést javasol a francia kormány

A francia kormány 5 százalékos áramáremelést javasol augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztóknak, és további 5 százalékot 2014. augusztus 1-jén – jelentette be Philippe Martin energiaügyi miniszter.  Franciaországban tíz éve nem volt ilyen jelentős áremelés.

„A kormány úgy döntött, hogy több évre osztja el az Electricité de France (EDF) energiaszolgáltató költségeinek fedezéséhez szükséges áremelést a háztartások vásárlóerejének megóvása érdekében” – mondta a miniszter.
A kormány kedden terjeszti a javaslatot a francia energiaszabályozó bizottság (CRE) elé.
Az illetékes hatóság egyébként júniusban azt kérte, hogy a nyár folyamán 6,8 és 9,6 százalék közötti, az elkövetkező két évben pedig 3,2 százalékos legyen a lakossági áremelés. Akkor a kormány jelezte, hogy nem fogadhat el ekkora emelést, de nem zárta ki, hogy lesz árváltozás.
A hatóság számításai szerint a szükséges áremelés mellett fokozatosan be kell hozni az árakban a 7,6 százalékos elmaradást, amit az okozott, hogy tavaly nem emelkedtek kellő mértékben az energiaárak. A bizottság 1,47 milliárd eurós különbséget állapított meg az EDF költségei és a 2012-ben megállapított energiaárak között.
Miután az EDF bírósági eljárással fenyeget az elmaradt emelések miatt, a kormány kénytelen volt elfogadni egy jelentősebb áremelést, de végül nem a bizottság, hanem a fogyasztók érdekeit védő úgynevezett energiaközvetítő hatóság ajánlásait követte: idén és jövőre is 5 százalékos emelést engedélyezett.
Franciaországban évente egyszer, a nyár közepén döntenek az energiaárak emeléséről.
Az egy évvel ezelőtt hatalomra került szocialista kormány tavaly – a hatóság javaslatával szemben – 2 százalékra korlátozta az elektromos áram szabályozott árának éves emelését, ez azonban nem fedezte a szolgáltató kiadásait. Az azt megelőző évben 5,1 százalékos volt az áremelés.
A hatóság szerint az áremelésre az EDF terheinek növekedése miatt van szükség, a francia nukleáris park biztonságának megerősítése és fenntartása, valamint az áramszolgáltató-hálózat szükséges fejlesztéseinek beruházásai érdekében.
Az EDF Európa legnagyobb energiaszolgáltató vállalata, 85 százalékban francia állami tulajdonban van. 2011-ben az EDF csoport árbevétele 65,3 milliárd euró volt, ennek 57 százaléka származott Franciaországból, 43 százalék a világ többi részéből. A csoportnak világszerte 156 ezer alkalmazottja volt abban az évben, 37,7 millió ügyfelet szolgáltak ki és 11,1 milliárd eurót fektettek be.(MTI)

Scroll To Top