Hőség – Negyvenedik napja tombol 35 fok feletti hőség Sanghajban

Csaknem másfél hónapja tombol a hőség a kelet-kínai Sanghaj városában, és Kína területének több mint felén nem enyhül a nyári a forróság.

A sanghaji meteorológiai hivatal tájékoztatása szerint szerdán már az egymást követő negyvenedik napon mértek a 24 milliós metropoliszban 35 fok feletti meleget, több évtizedes rekordok dőltek meg. Az ideinél forróbb nyár a meteorológiai mérések több mint 140 évvel ezelőtti kezdete óta mindössze két alkalommal volt, 1934-ben és 1953-ban, akkor 55, illetve 42 napon emelkedett 35 fok fölé a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint ez a nyár rekordot dönthet, a következő héten ugyanis szintén 35 fok körüli hőmérsékletek várhatók, s ez egészen a hónap végéig tarthat.
A július hónapot „minden idők legforróbbjaként” emlegetik a helyi híradások, akkor 24 napon keresztül kúszott 35 fok fölé a hőmérő higanyszála, ezek felén a 38 fokot is túllépte a hőmérséklet. A 40 fok körüli napok sem voltak ritkák, július 26-án 40,6 Celsius fokot mértek, majd augusztus 7-én 40,8 fokot regisztráltak. A városban és a szomszédos Csöcsiang tartományban június vége óta már harminc ember halt meg a hőség miatt, a helyi kórházakban az átlagosnál több embert kezelnek.
Nemcsak Sanghaj városát, de Kína területének nagy részét is sújtja a különös forróság, augusztus 6-án például 700 millió ember volt érintett. Júliusban 19 tartományban és önálló közigazgatási egységben jelentettek hőséget, jelenleg az ország területének fele szenved a meleg miatt.
Vasárnap Csöcsiang tartományban 44 fokos hőmérséklet volt. Országszerte 60 millió hektár mezőgazdasági területen jelent gondot a szárazság, a hét elején legalább 8 millió ember volt kénytelen ivóvízhiánnyal küszködni. A forróság szokatlan „baleseteket” is okoz az országban: a sina.com hírportál összefoglalója szerint például több száz esetben robbantak fel napsütésnek kitett autógumik, lángra lobbantak hirdetőtáblák, szerdán pedig egy fiatal nő ájult a sínekre a sanghaji metróban, őt szerencsére megmentették a peronőrök.(MTI)

Scroll To Top