Hongkongi sajtó: A kínai bankok profitálhatnak az ukrán-orosz konfliktusból

A kínai bankok komoly hasznot húzhatnak a nyugati országok részéről Oroszországgal szemben bevezetett szankciókból, az oroszok ugyanis Kína felé fordulhatnak azokra válaszul – írja a South China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap.

Az újság Oroszország helyzetét Iránéhoz hasonlítja, emlékeztetve: a nukleáris atomfejlesztési programja miatt büntetett ázsiai ország az ellene bevezetett nyugati szankciók érvénybe lépésével Kínával való partnerségén erősített. A pénzintézetek hamar hasonló helyzetben találhatják magukat, korábbi kínai sajtóbeszámolók szerint az orosz részről való érdeklődés már március végétől felélénkült, amikor az amerikai MasterCard és Visa négy orosz bankban fagyasztotta be szolgáltatásait. A múlt hét elején az Egyesült Államok tizenhét vállalatra és hét, Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetébe tartozó kormányzati tisztségviselőkre vetett ki szankciókat, az EU tíz orosz állampolgár és öt ukrajnai szeparatista vezetővel járt el hasonlóképp. A hongkongi lap azt írja: tudomása szerint több amerikai nagybank – így a Goldman Sachs, a JP Morgan vagy a Barclays – is szigorított, s kerülni igyekszik az orosz kormánynak és orosz vállalatoknak való hitelek nyújtását.
Az SCMP-nek név nélkül nyilatkozó kínai banki képviselők a kérdéssel kapcsolatban úgy fogalmaztak: ők szívesen várják az orosz üzletemberek megkeresését.
Putyin május végén személyesen is Kínába látogat, s útja alatt gazdasági kérdésekről is tárgyal majd a kelet-ázsiai ország vezetőivel. Az orosz elnökkel a második legbefolyásosabb oroszként emlegetett, az Egyesült Államok által április végén feketelistára tett Igor Szecsin is Pekingbe tart majd, aki a hivatalos program szerint pénzügyi témákról egyeztet kínai partnereivel.(MTI)

Scroll To Top