Hogyan tegyük pénzzé a felmenők hagyatékait?

Egy nagyobb hagyaték megöröklése egyszerre lehet áldás és teher – áldás, mert eladás esetén az ebből származó pénz nagy segítség. De teher, mert nagy felelősséggel is jár, hogy bölcsen használja fel, vagy adja tovább, hogy közbe ne menjenek tönkre az értékes, akár több évszázados tárgyak. Íme egy rövid összefoglaló mindenkinek, aki felmenői hagyatékát szeretné biztonságban tudni.

Ha jelentős pénzbeli örökséget kap, ne érezze úgy, hogy sietnie kell a döntések meghozatalával. A gyászt feldolgozni nem könnyű, és ha pénzt adunk hozzá, az csak bonyolítja a dolgokat. Ha viszont mást típusú vagyontárgyakat örökölt, de nem tart igényt rá, akkor semmiképp ne hagyja tönkremenni a padláson. Nem is gondolná, de nagyon sok híres festő művei vannak szanaszét az otthonokban, amelyek ma igazán sokat érhetnek. Amennyiben ilyen műalkotásra bukkan, de nem tart igényt rám gondolkodjon el a festmények felvásárlásán, amiért cserébe szép összeget kaphat.

Hogyan döntsem el, hogy mit tartsak meg az örökség részeként?

Miközben az ősök által örökölt gyűjteményt szemléli, tegye fel a következő kérdéseket: jó érzéssel tölt el jelenlétük, vagy a bűntudat az egyetlen ok, amiért ragaszkodik hozzá? Ez az Ön emléke, vagy valaki másé? Amennyiben az adott tárgy nem juttat eszébe semmilyen fontosabb emléket, egy előzetes értékbecslés után érdemes elengedni, tovább adni egy olyan helyre, ahol valóban megbecsülik. Ebből az eladó és a felvásárló is remekül profitál.

Ha pedig az alábbi két kérdés alapján nem sikerült dönteni, akkor el kell gondolkodni azon, hogy van-e alkalmas fizikai hely a tárolásra. Ha nincs hely a polcon, a falon, vagy a lakásban, akkor nincs értelme a halogatásnak. Bár az idő múlásával értékesebb lesz, de csak akkor ha megkímélt állapotban van eltéve.

Mint láthatja nagyon sok lehetőség kínálkozik, ha arról van szó, hogy mit kezdjünk a családi örökséggel. Akár eladja, akár zálogba, vagy tovább adományozza, vagy utoljára használja ügyeljen arra, hogy közben ne sérüljenek ezek a tárgyak.

De nemcsak a kisebb műalkotásokat hajszolják a gyűjtők, az antik konyhai, nappali és hálószoba garnitúrák is népszerűek. Ezek értéke ma is kimagasló, hiszen lehet, hogy egy olyan kanapé birtokában van, amelynek előtte az elit osztály kiemelkedő tagjai voltak a tulajdonosai. Számíthat ránk, ha szeretné biztonságban és hitelesen letudni az antik bútorai felvásárlásának teljes folyamatát!

Scroll To Top