Hivatalba lépett az orosz jegybank új elnöke

Hivatalba lépett hétfőn Elvira Nabiullina, az orosz jegybank új elnöke és ezzel egy időben az orosz államfő új gazdaságfejlesztési minisztert, valamint új elnöki tanácsadót nevezett ki.

A közgazdász végzettségű 49 éves Nabiullina 2012 májusától elnöki tanácsadóként dolgozott a Kremlben. Korábban, 2007-től a gazdaságfejlesztési minisztériumot vezette.
Az orosz jegybank új elnöke a tekintélyes Kommerszant című orosz politikai-gazdasági lapnak hivatalba lépése alkalmából adott interjúban kijelentette, hogy a rubel mesterséges gyengítése nem oldja meg a gazdaság rendszerszintű problémáit és kiszámíthatatlan következményekkel járhat.
Nabiullina a múlt szombaton befejeződött szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon is hangsúlyozta, hogy nem értékelik le a rubelt.
Az orosz nemzeti fizetőeszköz árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest is esett az elmúlt hetekben. Az euró 2011 októbere óta június 11-én lépte át ismét a 43 rubeles határt. Az orosz központi bank keddre megállapított árfolyama szerint az euróhoz képest csaknem 25 kopejkával erősödik a rubel, de egy euró még így is 43,1018 rubelbe kerül. A dollár 16,64 kopejkával erősödött a rubelhez képest.
Nabiullinát áprilisban jelölte a jegybank élére Vlagyimir Putyin államfő és a kormánypárti többségű parlament támogatta kinevezését.
A Vedomosztyi című befolyásos orosz üzleti-politikai napilap két héttel ezelőtt azt írta, hogy Szergej Ignatyevnek, a jegybank eddigi elnökének köszönhető, hogy az igazgatótanács június elején érintetlenül hagyta az alapkamatokat. Az újság szerint központi bank pénzügypolitikájának puhítását, az irányadó kamatok csökkentését Elvira Nabiullina fogja végrehajtani.
Ezzel ellentétben Dmitrij Polevoj, az ING szakértője úgy vélte, tekintettel arra, hogy júliusban drágulnak a szolgáltatások, és az élelmiszerárak növekedése sem fékeződik le komolyabban, az alapkamat valószínűleg nem változik.
„Nabiullina óvatos (állami) tisztviselőként vívott ki megbecsülést, és aligha kezdi majd jegybankelnöki működését váratlan intézkedésekkel” – vélték a Crédit Suisse elemzői.
Az infláció elleni küzdelem élharcosának tekintett Szergej Ignatyev az orosz jegybank élén eltöltött 11 év után tanácsadóként fogja segíteni utóda munkáját.
Az orosz kormányban is személyi változások történtek. Vlagyimir Putyin államfő Alekszej Uljukajevet, az orosz központi bank egyik alelnökét nevezte ki gazdaságfejlesztési miniszternek. Andrej Belouszov, a tárca eddigi vezetője pedig Nabiullina helyére, az elnöki hivatalba került tanácsadói posztra. (MTI)

Scroll To Top