Hitelminősítés – Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor’s

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolásait a Standard & Poor’s. Ez a magyar szuverén osztályzat idei második felülvizsgálati időpontja a nemzetközi hitelminősítő menetrendjében. Londoni pénzügyi elemzők szerint jó esély van arra, hogy a cég pozitívra javítja a magyar adósbesorolás kilátását.

Az S&P az idei első, március 20-án végrehajtott felülvizsgálaton – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal “BB plusz”-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.
A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság osztályzata ennél a cégnél addig “BB” volt, két fokozattal rosszabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.
A Standard & Poor’s márciusi osztályzatjavításával a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre került.
Nem biztos, hogy a Standard & Poor’s a péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármiféle újabb módosítást bejelent.
Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.
A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja szerint a Standard & Poor’s a pénteken esedékes felülvizsgálaton a magyar államadós-osztályzat kilátását valószínűleg pozitívra javítja a jelenlegi stabilról.
A Morgan Stanley elemzői e várakozásuk alátámasztására kiemelték azt, hogy a devizahitelek átváltása hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának szabadságfokát, és eltávolított egy “szerkezeti anomáliát” a magyar gazdaságpolitikából.
Hasonló derűlátásuknak adtak hangot más nagy londoni házak is.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai szerint van esély arra, hogy az egyik nagy hitelminősítő – a legnagyobb valószínűséggel a Fitch Ratings – még az idén ismét befektetésre ajánlott szuverén minősítéssel látja el Magyarországot.
A ház szerint ezt a külső fizetési pozíció markáns javulása, az enyhe inflációs nyomás, a magyar gazdaság kilábalási folyamata és a devizaalapú ingatlanhitel-állomány “eltakarítása” egyaránt indokolná.
Mindez már most is jól látszik a magyar befektetési eszközök kockázati feláraiban. Ha azonban Magyarországot jövőre – a Fitch mellett – még egy nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába, és ezzel a magyar szuverén adósosztályzat már két hitelminősítőnél a befektetési sávban lesz, akkor visszatérhetnek a magyar adósságpiacra azok az intézményi befektetők is, amelyeknek szabályzata csak befektetési ajánlású szuverén papírok vásárlását engedélyezi – hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.
A ház ezzel arra utalt, hogy a befektetési alapok számára a nemzetközi gyakorlat alapján általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e.
A Fitch Ratings májusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.
Ha a Fitch a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.(MTI)

Scroll To Top