Hitelminősítés – Negatívra rontotta Fehéroroszország adósosztályzati kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Fehéroroszország jelenleg is mélyen spekulatív, “B” szintű államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy a választások után elhatalmasodott belpolitikai válság fokozza az alacsony devizatartalékokból és a bankrendszer gyengeségéből adódó pénzügyi sérülékenységeket.

A Fitch a döntéshez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a fehérorosz rubel az év eleje óta 18 százalékkal, egyedül augusztusban 8 százalékkal gyengült a dollárral szemben.
A nemzetközi tartalékok augusztusban meredeken, 1,4 milliárd dollárral csökkentek. A Fitch Ratings várakozása az, hogy a folyamatos betétkiáramlás és az adósságtörlesztések nyomán a devizakészlet 2020 végére 7,6 milliárd dollár lesz; ez 2,4 havi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő.
A Fitch Ratings előrejelzése szerint Fehéroroszország devizatartaléka 2021-ben 6,8 milliárd, 2022-ben 6,2 milliárd dollárra – alig 1,7 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek megfelelő szintre – csökken.
A hitelminősítő kiemeli, hogy az osztályzati listáján “B” besorolással szereplő szuverén adósok devizatartalékainak 2022-re előrejelzett középértéke várhatóan 3,7 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek felel majd meg.
A cég hangsúlyozza azt is, hogy Fehéroroszország külső likviditása – vagyis a likvid külső eszközöknek a rövid lejáratú külső kötelezettségekhez mért rátája – alacsony.
A Fitch Ratings prognózisa szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta az idén 52,8 százalékra emelkedik, 11 százalékponttal magasabbra a 2019-ben mért szintnél, elsősorban a fehérorosz rubel gyengülése4 miatt.
A hitelminősítő várakozása szerint a fehérorosz rubel az idei év egészében 26 százalékkal gyengül a dollárhoz képest.
A Fitch 2022-ig 53,8 százalékra emelkedő államadósság-rátával számol.
Ez még mindig elmarad a “B” besorolású szuverén adósok középértékétől, amely a cég előrejelzése szerint abban az évben 71 százalék lesz, a fehéroroszországi adósságdinamika azonban erőteljesen sebezhető a devizakockázatoktól, mivel az adósságállományon belül magas, 91 százalékos a devizakötelezettségek aránya – áll Fitch Ratings elemzésében.
Fehéroroszország “B” államadós-osztályzata öt fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória “BBB mínusz” alapszintjétől.(MTI)

Scroll To Top