Hitelminősítés – Megerősítette az OTP orosz érdekeltségét a Fitch - Gazdasagportal.hu

Hitelminősítés – Megerősítette az OTP orosz érdekeltségét a Fitch

Megerősítette hétfőn az OTP oroszországi bankérdekeltségének osztályzatait a Fitch Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a magyarországi anyabank szükség esetén nagy valószínűséggel támogatást nyújtana orosz bankjának.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg “BB” hosszú távú adóskockázati besorolást tart érvényben az orosz OTP-érdekeltségre, az önálló életképességi mutató pedig “b+”.
A hosszú távú besorolás kilátása stabil.
Elemzésében a Fitch kiemeli, hogy az orosz OTP-leánybank eszközminőségi mutatói az idei év első felében meredeken romlottak, miután a hitelveszteség-ráta – amely a hitelminősítő definíciója szerint a 90 napnál régebben lejárt követelések és a leírások, valamint a teljesítő kinnlevőségek hányadosa – éves szintre kivetítve 24 százalékra emelkedett a tavalyi egész évi 15, illetve a 2013-ban mért 16 százalékról.
Jóllehet az orosz leánybank szigorította kihelyezési normáit, és az új kihelyezések minőségi jelzőszámai már viszonylag jók, a Fitch várakozása szerint az eszközminőség 2016-ban is gyenge lesz, elsősorban a romló oroszországi gazdasági környezet, a hitelfelvevők elkölthető jövedelmi hányadának reálértéken mért csökkenése, a növekvő megélhetési költségek és az emelkedő orosz munkanélküliség miatt – áll az elemzésben.
A Fitch Ratings ugyanakkor az orosz OTP-érdekeltség osztályzatainak megerősítését alátámasztó tényezők között kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar OTP-anyabank szükség esetén nagy valószínűséggel támogatást nyújtana az orosz leányvállalatnak, tekintettel 98 százalékos tulajdonosi részesedésére, a nagyfokú integrációra, a közös márkanévre, és azokra a megítélésbeli károkra, amelyeket az orosz OTP-érdekeltség esetleges csődje jelentene.
A Fitch néhány napon belül másodszor jelentett be hitelminősítői lépést magyar érdekeltségű bankokkal kapcsolatban.
A cég pénteken megerősítette a K&H, az Erste Bank Hungary (EBH) és a CIB Bank egyaránt “BBB mínusz” hosszú futamú besorolásait. A K&H-osztályzat kilátása továbbra is felminősítés lehetőségére utaló pozitív, a Fitch ugyanakkor szintén pozitívra javította az EBH besorolásának kilátását.
A hitelminősítő e bankok esetében is hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a külföldi anyavállalatok szükség esetén nagy valószínűséggel támogatnák magyarországi érdekeltségeiket.(MTI)

Scroll To Top