Heti tőzsdei öszefoglaló – Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten közel megduplázódott az előző hetihez képest, a BUX közel 4 százalékkal emelkedett, a vezető részvényeknek pedig kivétel nélkül növekedett az árfolyama.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 88,1 milliárd forint volt, az előző heti 46,3 milliárd után.
A BUX 3,84 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 19 964 ponton zárt.
Hétfőn a vezető részvények közül a Mol-papírok erősödése határozta meg a kereskedést, az olajipari társaság részvényeinek árfolyama több mint 2 százalékot emelkedett. A legnagyobb forgalmat azonban az OTP-részvényekkel bonyolították – a teljes, közel 15 milliárd forintból több mint 12 milliárd forintot -, de a bankpapír árfolyama stagnált.
Kedden az erősödő vezető nyugat-európai tőzsdék húzták fel a magyar részvények árfolyamait, a tőzsdei teljesítményt nem a magyar jegybank kamatcsökkentése befolyásolta. Az OTP nagy forgalom mellett ugyanott tudta befejezni a napot, ahol elkezdte, az árfolyama nem süllyedt ötezer forint alá a nap végére. A Mol felfelé átlépte a 12 ezer forintos határt.
Szerdán kiemelkedő, 27,8 milliárd forint volt a forgalom a BÉT-en, csak az OTP forgalma meghaladta a 20 milliárd forintot. A BUX 20 ezer pont fölé emelkedését a mintegy 6,5 százalékot erősödő OTP, valamint a több mint 7 százalékos pluszban záró Magyar Telekom okozta. Ez utóbbi árfolyama annak nyomán erősödött, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán egy konferencián kijelentette: a magyar kormány felülvizsgálhatja a távközlési szektorra kivetett különadókat.
Csütörtökön délelőtt – a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt – a magyar tőzsdén is az eladók kerültek többségbe, majd több hullámban emelkedés kezdődött, így a kereskedés végén közel 100 pontos pluszban zárt a BUX. A forgalom a heti második legmagasabb volt, 22,2 milliárd forinttal.
Pénteken a magyar börze követte az európai trendet. A forgalom nem volt számottevő, a BUX pedig alig több, mint egy százalékot esett. Miután a hét közepéig a forgalom és az index is emelkedett, péntek a korrekció napja volt. A legnagyobb esést a Richter papírjai szenvedték el, de olyan alacsony volt a forgalmuk, hogy ezt nem okozhatta más, mint hogy néhány befektető realizálta a hozamát.
Az OTP 3,92 százalékkal emelkedett a héten, így 5300 forinton zárt pénteken.
A Mol részvényeinek árfolyama 6,19 százalékkal nőtt, 12 430 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 8,03 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 417 forintot ért.
A Richter 0,05 százalékkal erősödött, pénteken 3952 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,59 százalékkal erősödött a héten, 1533,26 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top